Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Orbán Viktor fontos bejelentéseket tett, maradnak a korlátozások

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjúján vett részt a Kossuth Rádióban az operatív törzs hajnali ülését követően. Több új információ is kiderült a magyar járványügyi helyzetről.

...svg content...Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belföld
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A kormány részéről nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen súlyos a járványhelyzet Magyarországon a harmadik hullám miatt. Jó hír, hogy megvan a szükséges kapacitás a betegek fogadására és ellátására a kórházakban, de ezek most minden eddiginél nehezebb hetek.

Az oltások jól haladnak, Magyarországi kiemelkedő teljesítményt nyújt Európában, és azzal, hogy nyilvánossá tették a kínai és orosz vakcinaszerződést, még több embert győzhetnek meg az oltásokról. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Orbán a Kossuth Rádió vendégeként több új járványügyi információt is megosztott, amik megint csak azt jelzik, hogy a harmadik hullám messze agresszívebb és súlyosabb, mint az első kettő volt.

Orbán azzal kezdte, hogy a korlátozások változatlan formában fennmaradnak, hétfőtől számítva még egy hétig biztosan. Az elmúlt 24 órában 213-an hunytak el a koronavírus miatt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy soha ezelőtt nem volt ennyi áldozata a járványnak. A szabad ágyak száma majdnem 11 ezer, de a lélegeztetőgépekkel felszerelt ágyakból is van még bőven, amiket lehet használni. Közel 1180 olyan betegről tudni, akik lélegeztetőgépen vannak. A kapacitások továbbra is nagyon erős lábakon állnak.

A miniszterelnök szerint jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudják nyitni, ami főként a szülők miatt fontos, mivel sokaknak otthon kellett maradniuk a jelenlegi helyzet miatt. Hangsúlyozta, a Magyarországon élők már nagyon nehezen viselnének el további korlátozási intézkedéseket, egyelőre nincs szó újabb szigorításokról.

A kormány amiatt döntött amellett, hogy csak egy héttel hosszabbítják meg a korlátozásokat, mert egy hét alatt nagyon sok minden történhet. Orbán szerint nyilván egyszerűbb lett volna két héttel hosszabbítani, ugyanakkor hét nap alatt is sok minden történhet.

A nyitás megkezdéséről azt mondta, erre akkor lesz lehetőség, ha a regisztrált 65 év felettek be lesznek oltva. Folyamatosan vannak új regisztrálók,de ha a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor már gyakorlatilag be lesznek oltva a 65 év felettiek. Ez lesz az a pillanat, amikor el lehet kezdeni a nyitást, amit a beoltottak számához fognak kötni.

Ami a húsvétot illeti, ami veszélyes lehet a családi események miatt, jövő héten döntenek arról, hogy arra az időszakra milyen szabályok fognak vonatkozni. Egy hét múlva pénteken már tudni fogjuk, hogy milyen döntések születtek erről. Itt külön szabályok lehetnek érvényben, külön járványügyi intézkedést igényel a húsvét.

Kiderült, lesz olyan időszak, amikor bizonyos szolgáltatások a védettségi igazolványon keresztül lesznek elérhetőek. Emiatt is hangsúlyozta Orbán, hogy az emberek regisztráljanak az oltásokra, vagy ott vannak a PCR-tesztek, amik kimutatják a betegséget, és az alapján is meg lehet kapni az igazolványt. Azok, akik már átestek a betegségen, és semmilyen tünetük nem volt, illetve erről valójában nem volt tudomásuk, azoknak a vérvizsgálat nyújthat megoldást, ami alapján szintén jár a védettségi igazolvány.

A következő két hónapban 500 ezerrel kevesebb AstraZeneca oltóanyag fog érkezni, emiatt Szijjártó Péter külügyminiszter azon dolgozik, hogy ezt a mennyiséget a keleti vakcinákkal pótolják Kínán és Oroszországon keresztül, de jó hír, hogy újabb oltóanyagok vizsgálatát is elrendelték, tehát lehetnek még új vakcinák, amikből jelenleg öt különböző érhető el Magyarországon.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.