Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Magyarország „oktat” Európában, annyira gyorsan oltja az embereket a vakcinákkal

MTI/Nemes János

Takács Petra

2021. március 11. - 15:33

Egyre többen figyelnek fel Magyarországra, ahol összesen öt oltóanyag érhető el, miközben már több mint egymillióan kapták meg az oltásukat.

Magyarország az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltási kampány Európa-bajnoka – írta csütörtöki számában a Die Welt című német lap. A beszámolóban kiemelték, hogy Magyarországon rendkívüli sebességre kapcsolták az oltási kampányt, és így az utóbbi két hét alatt az összes EU-tagállamot lehagyták.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

A lakosság 14 százaléka kapta meg legalább az első adagot a védőoltásból, míg például Németországban 9,4 százalék ez az arány. Magyarország már tavaly év végén kihúzódott az közös uniós vakcinabeszerzési folyamatból, és az EU-nál lekötött 19 millió adag oltóanyag mellett rendelt még hétmilliót Oroszországtól és Kínától, és ezek a szállítmányok jelenleg gyorsabban érkeznek, mint az EU-s megrendelések.

A Szputnyik V orosz oltóanyagot már az EU-s gyógyszerhatóság (EMA) is vizsgálja, de “Orbán Viktor magyar kormányfő mindenkinél gyorsabb volt”. Lépését sok megfigyelő PR-húzásnak tartotta, de kiderült, hogy valójában “sikeres oltási stratégia” – fejtette ki a Die Welt.

Ugyanakkor az oltási kampány gyors előrehaladásának okai közé tartozik az is, hogy Mexikó és Peru után Magyarországon a legmagasabb a fertőzöttek halálozási aránya az egész világon, az új fertőződések száma pedig az utóbbi két hét alatt robbanásszerűen emelkedett.

Dániában felfüggesztették az AstraZenecával való oltást

Ezért “az emberek már minden oltóanyagot elfogadnak, mindegy, honnan származik” – nyilatkozott a lapnak Falus András immunológus, a Semmelweis Egyetem kutatója, aki arról is szólt, hogy “a kórházak tele vannak”.

Fontos tényező az is, hogy szakítottak az eredeti oltási menetrenddel, mert a program a gyakorlatban nem működött. Erről Falus András a többi között azt mondta, hogy “káosz” alakult ki. Ugyancsak hozzájárul a kampány gyorsaságához az egyszerű és jól működő regisztrációs eljárás – tették hozzá a beszámolóban.

A Die Welt egyebek mellett arról is írt, hogy akár még gyorsabb is lehetne az oltási tempó, hiszen a leszállított oltóanyag 56 százalékát használták még csak fel, és 44 százalék a hűtőszekrényekben fekszik. Nem tudni, hogy sikerül-e tovább fokozni az ütemet, mindenesetre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) optimista, számításaik szerint júliusig a teljes lakosságot beoltják.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.