Clouds
21 Budapest
Dollár
359,72 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
433,51 Ft
Bitcoin
23,455 $

Dániában felfüggesztették az AstraZenecával való oltást

Budapest, 2021. március 11. Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelõ oltópontján 2021. március 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Dániában felfüggesztették az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag használatát, miután több beoltott szervezetében jelentek meg vérrögök, ám mivel egyelőre nem bizonyított, hogy az oltóanyag váltotta ki a tüneteket, jelenleg is vizsgálják az összefüggést.

Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter jelentette be, hogy a dán hatóságok ideiglenesen felfüggesztették az AstraZeneca által kifejlesztett oltóanyag használatát, ugyanis több beoltottnál vérrögképződést figyeltek meg az oltást követően.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Heunicke egy tweetben azt írta, egyelőre nem bizonyított, hogy a vérrögképződés összefüggésbe hozható az oltóanyaggal, azonban míg nem hoznak eredményt a vizsgálatok, elővigyázatosságból senkinek sem adják be ezt a típusú oltóanyagot.

Ahogy arról a HVG is beszámolt, az eset nem egyedi, ugyanis múlt vasárnap Ausztriában is felfüggesztették az AstraZeneca vakcinájának használatát, miután egy ember megbetegedett közvetlenül az oltást követően, egy ember pedig elhunyt miután megkapta az oltást.

A vizsgálatokat Ausztriában is lefolytatták, azonban az eredmények alapján az oltóanyag nem hozható összefüggésbe sem a megbetegedéssel, sem pedig a halálesettel. Az oxfordi vakcinával beoltott közel 3 millió ember közül mindössze 22 embernél tapasztaltak vérrögképződést, mely arányaiban nem kirívóbb azokhoz képest, akik egyáltalán nem kaptak még oltást.