Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Felfüggesztették az AstraZeneca-vakcinák alkalmazását, mivel oltás után meghalt egy középkorú nő

Kramatorszk, 2021. március 3. Egészségügyi dolgozó előkészíti a fecskendőt, mielőtt beolt egy katonát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az osztrák egészségügyi hatóságok ideiglenesen beszüntették az AstraZeneca oltóanyagainak használatát, miután egy igénylő röviddel a szer beadását követően életét vesztette.

Az incidens az egyik alsó-ausztriai város, Zwettl klinikáján történt – számolt be róla vasárnap este a Reuters hírügynökség. Az esetnek két érintettje is volt, az egyikük egy 35 éves nő, aki tüdőembóliát kapott, a másikuk pedig a szóban forgó 49 éves, szintén női áldozat, akinél súlyos véralvadási zavar alakult ki.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Közös a történetben, hogy mindkettejük ugyanabból az AstraZeneca-védőoltásból kapott, amelyet egy külön ládában tároltak az orvosok. Habár az egészségügyi hatóságok hivatalos közleménye alapján nincs összefüggés a vakcináció és az elhalálozás, illetve a súlyos panaszok között, ennek ellenkezőjét sem tudták egyelőre megerősíteni.

A véralvadás, illetve a vérrögképződés elvileg nem számít mellékhatásnak, mégis elővigyázatosságból úgy döntöttek, hogy a ládában található maradék vakcinaadagokat inkább nem adják be a soron következő delikvenseknek.

Az AstraZeneca szóvivője elmondta, nincs kapcsolat az utóhatások és a haláleset között, egyúttal hozzátette, a készítményt világszerte több mint 50 országban sikeresen használják, és az oltás az előzetes klinikai tesztek során is biztonságosnak és hatékonynak bizonyult.

Az Európai Gyógyszerügynökség január végén hagyta jóvá a védőoltást, míg a WHO február közepén engedélyezte az oltóanyag szükséghelyzeti alkalmazását.

Az AstraZeneca felvette a kapcsolatot az osztrák hatóságokkal annak érdekében, hogy kiderítsék, valójában mi állhatott a középkorú nő halála mögött.