Két ember meghalt, miután megkapták a Pfizer és Sinovac koronavírus elleni vakcináit

Komárom, 2021. március 1. Kreft-Horváth Loránd háziorvos beadja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát egy páciensnek komáromi orvosi rendelõjében 2021. március 1-jén. MTI/Krizsán Csaba
not image

Kulcsár Péter

2021.március.3 - 17:00

Japánban és Hongkongban életét vesztette két idős páciens azután, hogy a helyi oltóközpontokban részesültek a kínai, illetve amerikai covid-védőoltásokban.

A hongkongi egészségügyi minisztérium kedden éjjel jelentette be, hogy egy krónikus betegségben szenvedő 63 éves férfi két nappal a kínai Sinovac-vakcina beadása után rosszul lett és összeesett.

Az áldozatot légzési nehézségekkel a Queen Elizabeth Kórházba szállítottak február 28-án, ahol nem sokkal később szívrohamot kapott, az orvosok pedig hiába próbálták meg feléleszteni, nem tudták megmenteni az életét – írta az International Business Times hírportál.

A beteg kezelőorvosait értesítették arról, hogy a férfinek korábban beadták a Sinovac védőoltását, azonban semmilyen allergiás reakcióra utaló tüneteket nem azonosítottak nála, ezért halálokként krónikus hörghurutot állapítottak meg.

Egyelőre nem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vakcina következtében kialakuló mellékhatások vezethettek-e az idős férfi halálához, ezért az egészségügyi hatóságok nyomozásba kezdtek, hogy kiderítsék, mi is az igazság.

Japánban szintén egy 60-as éveiben járó nő hunyt el, miután három nappal korábban megkapta a Pfizer biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcináját. Az orvosok szerint az agy és az azt körülölelő szövet sérülése miatt kialakuló szubarachnoid vérzés lehetett a fő halálok.

A japán egészségügyi minisztérium szakemberei még nem tudták beazonosítani, hogy lehetett-e közvetlen kapcsolat a védőoltás és a páciens elhalálozása között, viszont mindent megtesznek azért, hogy rájöjjenek, mi okozhatta a tragédiát.