A magyar kormánynak arra is van terve, ha jóval több mint 20 ezer kórházi ágyra lenne szükség

Fotó: Salgótarján, 2021. március 18. Megmérik egy idős férfi testhőmérsékletét, mielőtt beoltják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával egy salgótarjáni rendelőben 2021. március 18-án. MTI/Mónus Márton
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Napról napra aggasztóbb adatok futnak be a harmadik hullámról, aminek a lehetséges tetőzése ezen vagy a következő héten várható. Legkésőbb március végére várják a tetőzést, ami után folyamatosan zuhanhatnak a számok.

Egyelőre nem reális nyitásra gondolni, legalábbis ebben a pillanatban, de a következő hetekben lehetségessé válhat a folyamat megkezdése, amiről várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök fog először beszélni pénteken a Kossuth Rádió vendégeként.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Miközben már azt is tudhatjuk, hogy mennyibe kerül egy kínai út a vakcinákért, illetve soha nem volt terv az FFP2-es maszk használatának kötelezővé tétele, Gulyás Gergely miniszter az ágykapacitásokról is ejtett néhány szót.

Jelen állás szerint további 11 ezer szabad kórházi ágyról beszélhetünk, illetve 1700 olyan ágyról, ami lélegeztetőgéppel van felszerelve. Ez azt jelenti, hogy bőven van még hely a betegeknek, de ennél lényegesen több embert is tudnak fogadni.

„Azt tudjuk mondani, nincs olyan térség, ahol komoly probléma lenne. Természetesen, miután a fertőzés mértéke az nem azonos, jól látszik, hogy a brit mutatás, a kutatások többsége szerint nyolc, illetve kilenc tizedét adja már a megbetegedéseknek.”

„A brit mutáns Szlovákiából jött, ezért az északi országokban lényegesen magasabb a fertőzöttségi szám, és a kórházakban is ott van kevesebb szabadabb kapacitás.” – emelte ki az egyik válaszában Gulyás.

Ha bárhol előfordul, hogy egy kórház betelik, akkor azonnal reagálnak és megváltoztatják a betegutat. Több mint 10 ezer szabad kórházi ágyról beszélhetünk, és ha szükséges, akkor további ágyakat is rendszerbe tudnak állítani.

Szakértői vélemények szerint nem lesz szükség ennél több ágyra, és a matematikusok feltétezései szerint 14-15 ezernél a kórházban ápolt betegek száma a harmadik hullám csúcsán nem lesz magasabb.

Ha azonban mégis, akkor arra is van terve a kormánynak. A Katasztrófavédelem akár jóval 20 ezer fölötti ágyra vonatkozó tervekkel is rendelkezik.