Már májusra elérhetővé válhat a magyar lakosság átoltottsága, néhány héten belül jelentős enyhítések lehetnek

Fotó: Székesfehérvár, 2021. március 17. Egy idős nő megkapja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvostól Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én. MTI/Vasvári Tamás
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfó alatt több bejelentést is tett, így megtudhattuk, hogy akár már májusra elérhetővé válhat a lakosság átoltottsága.

A szakemberek azzal számolnak, hogy legkésőbb március végén fog tetőzni a harmadik hullám, ami utolsó lehet, mivel az oltások folyamatosak és hiába alakulnak új mutációk, a jelenleg használt vakcinák ellenük is hatékony. Ha megtörténik a tetőzés, akkor attól a ponttól kezdve a számok egyre alacsonyabbak lehetnek, mint azt láthattuk az első két hullám esetében is.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Orbán Viktor miniszterelnök fogja bejelenteni a következő hetek terveit, de azt már tudni, hogy ha minden jól megy, akkor májusra, vagy júniusra elérhetővé válhat a lakosság átoltottsága. Ez nagyban lesz köszönhető a keletről érkező vakcináknak.

Kínából és Oroszországból is nagyobb szállítmányokat várnak, amik folyamatosak. Ezeket a vakcinákat is ellenőrzik, és eddig mindent rendben talált az NNK az új szállítmányok kapcsán, amiket rövid időn belül felszabadíthatnak az oltásokra.

A kormány hangsúlyozta, minden beérkező vakcinát a lehető leggyorsabban beoltanak. Az egyik kivétel az ellenőrzés, mivel addig nem adhatóak be a vakcinák, a másik pedig a második adag félretétele, de ha folyamatosan jönnek az új adagok, ezzel sem lehet probléma.

Ausztria sem vár az EU védettségi igazolványára, áprilistól saját “zöldkártyájuk” lesz

Gulyás kiemelte, a fesztiválok nyártól lehetnek lehetségesek, addig az első jelentős enyhítések néhány héten belül elképzelhetőek.