Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,612 $

Ausztria sem vár az EU védettségi igazolványára, áprilistól saját “zöldkártyájuk” lesz

Fotó: Lukas/Unsplash
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Ausztriában áprilissal bevezetik az okostelefonos védettséget igazoló applikációt, ami nemcsak az oltottak és a betegségből felépültek számára lesz elérhető, hanem a teszteket is nyomon lehet vele követni.

Nem akarunk az európai szintű megvalósításra várni

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

– mondta el Sebastian Kurz szerdán. Ausztria kancellárja bejelentette: áprilistól elérhető lesz az úgynevezett védettségi zöldkártya az országban.

Az okostelefonos védettségi igazolás nem csak azok számára lesz elérhető, akiket már beoltottak a koronavírus elleni védőoltással vagy korábban átestek a betegségen, hiszen az elvégzett tesztek bemutatására is alkalmassá teszik.

Kurz hetekkel ezelőtt vetette fel az igazoló applikáció bevezetését az EU állam- és kormányfőinek, Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter pedig március 1-jén nyújtotta be a javaslatot az Európai Parlamentbe számára Görögországgal, Bulgáriával, Máltával, Szlovéniával és Spanyolországgal együtt – írja az OE24.

A miniszter az igazoló applikációt az utazás szabadságának visszaszerzének nevezte, külön kiemelve, hogy elsősorban a turizmus és vendéglátás fellendülését várják az okmánytól. Az Európai Bizottság tegnap jóváhagyta a dokumentumot, így akit Ausztriában beoltanak, tesztelnek, vagy a betegségből felépül, ezzel az igazolvánnyal szabadon utazhat majd akár külföldre is.