Dollár
397,91 Ft
Euró
404,13 Ft
Font
477,72 Ft
Bitcoin
23,401 $

Fontos információk a magyar védettségi igazolványról: így kaphatjuk meg

Fotó: Kaposvár, 2021. március 18. Zsákai Zsolt háziorvos az oxfordi AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját készíti elő kaposvári rendelőjében 2021. március 18-án. MTI/Varga György
not image

Hujber Dávid

2021. március 18. - 12:04

A kormányinfó ideje alatt csütörtök délelőtt arra a kérdésre is válaszolt Gulyás Gergely, hogy mi alapján állítják ki a vakcinaigazolványokat, illetve abból már hány darab került legyártásra és kiküldésre.

Ha valakit beoltanak, akkor bekerül az ESZT rendszerébe, mely minden ilyen adatot is rögzít és ennek alapján mindenki automatikusan, postai úton megkapja a védettséget igazoló igazolást. Az érvényességi időnél, ha valaki oltást kapott, és a védettség az oltás következtében állt elő, akkor nincs határideje az igazolványnak.

Soron kívül Nem lesz egységes bezárás, de a benzinkutasok nem teljesen elégedettek

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy meddig véd egy vakcina, de jelen állás szerint ez több mint fél évet jelent. Ez lehet egy, akár két év is, jelen pillanatban nem lehet pontosan megmondani. Pontosan emiatt nem tüntetnek fel érvényességi időt, de a keltéből világos, hogy mikortól számít valaki védettnek.

Ha valaki beteg volt, és emiatt élvez védettséget, akkor a betegségtől számított fél éven át számít védettnek. Ezt a dátumot érvényességi időként fel fogják tüntetni az igazolványon. Amit a legkevesebben tesznek, az az, hogy ha valaki nem tud arról, hogy beteg volt, és sokan lehetnek így ezzel, elmegy vérvételre, ahol kimutatják a szervezetében az antitesteket.

Ebben az esetben négy hónapos érvényességi idővel kell számolnunk, tehát négy hónapig leszünk védettek a rendszeren belül. Ennek alapján ezek az emberek is megkaphatják a védettségi igazolványt.

Egységes európai nyitás jöhet?

Ugyanakkor előállhat olyan helyzet, hogy valaki kap védettségi igazolványt, mert beteg volt mondjuk tavaly novemberben, majd beoltják és emiatt kap egy újabb igazolványt. Az alkalmazás szempontjából nem jelent problémát, mivel névre szól az igazolvány. A két kártyával nem lehet visszaélni, az egyiken lesz érvényességi dátum, míg a másikon nem, hiszen ott oltásról van szó.

A már legyártott védettségi igazolványok száma 1 millió 440 ezer. Ebből azok, akik átestek a fertőzésen és emiatt kaptak igazolványt, több mint 320 ezren vannak, míg azok, akik megkapták az oltásukat, több mint 1 millió 100 ezren vannak.

Több mint 1,2 millió ilyen igazolvány van a postán, így arra lehet számítani, hogy aki jogosult erre az okmányra, a jelenlegi gyakorlat szerint egy héten belül megkapja azt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.