Dollár
402,65 Ft
Euró
406,14 Ft
Font
480,42 Ft
Bitcoin
23,482 $

Egységes európai nyitás jöhet?

Tatabánya, 2021. március 17. Plavecz János háziorvos oltáshoz készíti elõ az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját tatabányai rendelõjében 2021. március 17-én. MTI/Kovács Tamás
not image

Takács Petra

2021. március 18. - 11:28

Az Európai Bizottság arra szólította fel a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki egységes nyitási tervet, amellyel együttesen tudják feloldani a koronavírus megfékezésére hivatott korlátozásokat a jövőben.

A brüsszeli testület közleményében kiemelte, noha a járványvédelmi intézkedéseket folytatni kell a megfelelő átoltottság eléréséig, az unión belül meg kell teremteni a biztonságos és tartós újranyitás feltételeit, hogy amint lehetséges újraindulhasson a gazdasági és a társadalmi élet.

Soron kívül 300 embernek kellett elhagynia egy társasházat a Corvin sétányon Budapesten

Az Európai Bizottság javaslata szerint az intézkedések feloldását célzó előkészítésnek ki kell terjednie az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó digitális oltási, másnéven az uniós zöldigazolvány bevezetésére, illetve a rendkívüli válaszintézkedések közös keretrendszerének kidolgozására és alkalmazására.

Magában kell foglalnia továbbá tesztelési stratégiákra, például a vírusváltozatok nyomon követését célzó szennyvízvizsgálatokra vonatkozó iránymutatást, valamint olyan beruházások megvalósítását, amelyek diagnosztikai, illetve terápiás eszközök fejlesztésére és gyártására irányulnak.

A közlemény azt is kiemelte, milyen intézkedések segítségével lehet világszerte javítani a koronavírus-járvánnyal szembeni ellenálló képességet a globális oltóanyag-ellátást elősegítő COVAX-program és egy uniós oltóanyag-megosztási mechanizmus kialakítása révén.

Az uniós bizottság beszámolt arról is, hogy az idegenforgalmi és kulturális ágazat számára támogatást nyújt a biztonságos újranyitásra való felkészüléshez. Ennek része, hogy közösségimédia-kampány útján fogja népszerűsíteni az uniós kulturális örökségi helyszíneket és kulturális útvonalakat, valamint a kulturális eseményeket és fesztiválokat – közölték.