Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,335 $

Háborús bűntettekkel vádolják Egyiptomot

Sínai-félsziget, 2015. április 25. Beduin túravezető a Sínai-félszigeten, a Szent Katalin-kolostor környéki hegyekben 2015. április 17-én. „A Sínai biztonságos!” felkiáltással hegymászókat és természetjárókat invitáltak az egyiptomi félsziget déli részén élő beduinok az utóbbi években szinte csak terrorcselekményekkel kapcsolatban szalagcímekbe került sivatagos régióba. A meghívásnak eleget téve mintegy hetven ember mászta meg az ország legmagasabb csúcsát, a Katalin-hegyet, így hívva fel a figyelmet arra, hogy a félsziget déli felét nem érintik az északkeleti vidék biztonsági problémái. MTI Fotó: Máté Bence
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az amerikai Human Rights Watch (HRW) szerint az egyiptomi hadsereg több mint 12 300 épületet semmisített meg a Sínai-félszigeten 2013 óta, és erőszakos lakoltatott ki onnan embereket, amely minden bizonnyal háborús bűntettnek minősül.

Az akkor már egy évtizede tartó lázadás új fordulatot vett 2013-ban, amikor az arab tavasz során a hadsereg puccsot hajtott végre Egyiptom első demokratikusan megválasztott elnöke, Mohammed Morszi ellen – írja az Al Jazeera. A HRW szerint az azóta eltelt időszakban borzalmas pusztításba kezdtek, és már 12 350 épületet, főként lakóházakat pusztítottak el a régióban.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

„A katonaság ezen felül körülbelül 6000 hektárnyi termőföldet lehetetlenített el, teljesen elpusztították őket, főként 2016 közepe óta” – fogalmazott a szervezet, akik szerint a házrombolások és az erőszakos kilakoltatások megsértik a nemzetközi jog és a háború törvényeit, így feltehetően háborús bűntetteknek minősülnek.

A helyzetet némileg árnyalja, hogy a Sínai-félszigeten súlyos problémát jelent, hogy számos harcos telepedett meg, akik az Iszlám Állam kalifátusának tettek hűségesküt. Nagyon sok támadást indítottak a félszigeten, de számos terrorakciót követtek el Egyiptom egyéb területein is, ezért a kormány 2018-ban ország leszámolást indított ellenük.

A HRW Közel-Keleti és Észak-Afrikai Irodájának vezetője, Joe Stork elmondása szerint a házrombolások és kilakoltatások tükrözik azt az elnyomó hatósági mentalitást, amely a Sínai-félsziget lakosainak jólétét egyáltalán nem vette figyelembe, pedig ez kulcsfontosságú lenne a régió stabilitása és közbiztonsága szempontjából.

A szervezet elmondása szerint 2017 decembere és 2020 júliusa között begyűjtött műholdas felvételek elemzését követően jutottak arra a következtetésre, hogy a hadsereg főként az El Arish repülőtér mentén található ütközőzónában „tisztította meg” Észak-Sínát a házaktól. Habár kompenzációt ígértek a kilakoltatottaknak, ez vagy nagyon körülményes volt eddig, vagy meg se érkezett.

Egy 2019-es HRW-jelentésben már hasonlóra világított rá a szervezet, akkor nagyon súlyos visszaélésekről számoltak be a hadsereg részéről, amit Kairó hevesen tagadott. A hivatalos statisztikák szerint több tucat rendvédelmi tiszt vesztette életét a térségben, viszont 970 szélsőséges harcost sikerült megölniük – állításuk szerint.