Közel járhat a WHO a koronavírus eredetének megfejtéséhez

Vuhan, 2021. január 27. Biztonsági őr telefonál a Vuhani Virológiai Intézet épülete előtt Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 2021. január 27-én. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértőinek kéthetes karanténja január 28-án ér véget a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanban. MTI/EPA/Roman Pilipej
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet Kínába kivezényelt nyomozói széleskörű kutatást végeztek el az országban, amely során rájöhettek, honnan származhat a pandémiáért felelős kórokozó.

Az NPR hírportálnak adott nyilatkozatában a WHO kutatócsapatának egyik tagja elmondta, minden jel arra utal, hogy az egyik dél-kínai vadfarmon történhetett meg az első állatról emberre átadott covid-fertőzés.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Ezeket a farmokat a kormány abból a célból üzemelteti, hogy megfelelő élelmet biztosítson a szegényebb régiókban élő közösségeknek. Az elmúlt évek adatai alapján komoly siker az állatnevelde, hiszen rengeteg embert mentettek meg a nyomortól és az éhínségtől, mégis gyakran ellenőrizetlen húsok tömkelege kerül ki innen.

Habár a WHO szakemberei konkrétan nem tudták megállapítani, melyik farmról lehetett szó, mint ahogyan az érintett állatfajokat sem sikerült meghatározniuk, feltételezéseik szerint szinte bármelyik vadban kialakulhatott az embert megfertőzni képes mutáció.

„Olyan egzotikus állatokat, mint például cibetmacskákat, tarajos sülöket, nyestkutyákat, nagy testű patkányokat, valamint tobzoskákat tartanak ketrecekben és nevelnek anélkül, hogy rendszeresen figyelnék egészségi állapotukat” – magyarázta Peter Daszak, a WHO szakérője.

Daszak hozzátette, mindezek hozzájárulhattak ahhoz, hogy létrejöhessen a mutálódott vírustörzs, egyúttal kiemelte, ebből a térségből a vuhani piacra is kerülhetett a fertőzött állatokból és húsokból, amelyek tovább mélyíthették a problémát.

A kínai kormány is hasonló álláspontot képviselt, hiszen mint kiderült, 2020 februárjában bezárták a WHO által 2021 februárjában felkeresett farmokat feltehetően annak érdekében, hogy megakadályozzák a fertőzési gócpontok kialakulását.