Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

“Nem sokat tett” Kína a COVID-19 eredetének felkutatásáért a WHO szerint

not image

Kolláth Benjámin

2021. február 23. - 21:35

Az Egészségügyi Világszervezet egy belső dokumentum alapján úgy gondolja, a koronavírus-járvány kirobbanása utáni nyolc hónapban „kevés” nyomozómunkát folytattak a vírus eredetét illetően.

A WHO riportja, melyhez a Guardian jutott hozzá, azt is megállapította, hogy a kutatócsoportjuk, akik azért érkeztek Kínába, hogy helyi kollégáikkal a vírus származását kutassák, alig kaptak tájékoztatást a helyiekről.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A tavaly augusztus 10-i keltezésű dokumentum új bepillantást nyerhet abba, hogyan próbálhatta hátráltatni a WHO tudósainak munkáját. Nemrég Joe Biden kormánya közleményben bírálta Kínát, amiért nem nyújtanak elégséges támogatást a vírus kutatásában és jelezték, hogy a WHO-nak meg kell védenie hitelét.

Jake Sullivan, az USA nemzetbiztonsági tanácsadója arra is kérte Kínát, hogy az összes adatot a vírusról tegyék nyilvánossá, és minden kormányt arra szólított fel, hogy egy „átlátható és nagyméretű” folyamat részeként reagáljanak a járványra.

A Guardian által látott dokumentum a WHO programmenedzserének, Peter Ben Embareknek július 10. és augusztus 3. közötti kínai útját foglalja össze, amelyen a járványt okozó vírust tanulmányozta és megvizsgálta, milyen munka folyt eddig eredetének felkutatásáról.

A misszió kéthetes karanténnal kezdődött, ezután az üggyel foglalkozó minisztériumokkal találkozott a küldöttség, többek között az egészségügyi minisztérium és a kínai piaci szabályozó testület képviselőivel tárgyaltak, illetve Vuhan virológiai intézetével is kapcsolatba léptek.

„Hosszas beszélgetések és előadások után úgy tűnik, hogy kevés munka folyt Vuhan környékén a járványügyi vizsgálatok szempontjából 2020. januárja óta. A szóban elhangzott adatok nem sokkal tartalmaztak többet, mint amit a januári vészhelyzet miatt összehívott találkozáson hallottunk. Sem PowerPoint előadásokat, sem dokumentumokat nem kaptunk.”

A Guardian kérdésére a WHO szóvivője nem volt hajlandó válaszolni, míg Kína washingtoni nagykövetsége nem reagált a megkeresésre.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.