Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

Coviddal kapcsolatos éhínségben többen halhatnak meg, mint koronavírus-fertőzésben

Szanaa, 2019. augusztus 6. Jemeni gyerekek nézik, amint anyjuk ételt készít egy belföldi menekülttáborban, Szanaában 2019. augusztus 5-én. A 30 milliós arab-félszigeti ország minden harmadik lakosát fenyegeti éhhalál. MTI/EPA/Jajha Arhab
not image

Kulcsár Péter

2021. február 1. - 21:03

Miközben több százezren haltak bele a koronavírus-fertőzés okozta súlyos szövődményekbe, az egészségügyi krízisen kívül a gazdasági válság következtében több millióan hunyhatnak el éhínség miatt.

Hosszú hónapokig tartó zárlatokat követően az országok többsége hamarosan újranyithat annak ellenére, hogy a covid-halálozások száma továbbra is magas – írta az ENSZ a hivatalos közleményében.

Soron kívül Jövő hét elején szüntethetik meg a szivárgást az Északi Áramlat-1 vezetéken

David Beasley, a Világélelmezési Program igazgatója elmondta, hogy már a pandémia kitörése előtt is eléggé kritikus volt a helyzet, egyúttal közölte, 2020 a második világháború óta az emberiség történelmének legsúlyosabb éve lett.

Minden esztendőben átlagosan 9 millióan halnak bele az éhezésbe, ami több, mint az AIDS, a malária és a tuberkulózis áldozatainak száma együttvéve. A covid-világjárvány tovább mélyítette az egyébként sem kedvező szituációt, ugyanis a lezárások és az utazási tilalmak miatt az ENSZ élelmiszerláncánál komoly fennakadások keletkeztek.

Hiába fáradoznak a pandémia enyhítésén, a lezárások sokkal nagyobb károkat okoznak a gazdaságban, a szegényebb embereket pedig sokszor saját sorsukra hagyják a kormányok, így képtelenek magukat fenntartani.

Az ENSZ Alapítványának vezérigazgatója, Elisabeth Cousens hozzátette, a fejlett országok révén jelentős mennyiségű pénzösszeg érkezett meg a szervezethez, ezért a humanitárius és szolidaritási alapból a rászorulók megsegítését folyamatosan biztosítani tudják, bár egyelőre az üteme még nem megfelelő.

Beasley figyelmeztetett, a támogatások nélkül katasztrofális végkimenetellel zárulhatna a pandémia, hiszen a destabilizáció tömeges migrációhoz vezethet, nem beszélve a háborúkról és az egyéb politikai konfliktusokról, amelyek további emberéleteket követelhetnek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.