Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Coviddal kapcsolatos éhínségben többen halhatnak meg, mint koronavírus-fertőzésben

Miközben több százezren haltak bele a koronavírus-fertőzés okozta súlyos szövődményekbe, az egészségügyi krízisen kívül a gazdasági válság következtében több millióan hunyhatnak el éhínség miatt.

Szanaa, 2019. augusztus 6. Jemeni gyerekek nézik, amint anyjuk ételt készít egy belföldi menekülttáborban, Szanaában 2019. augusztus 5-én. A 30 milliós arab-félszigeti ország minden harmadik lakosát fenyegeti éhhalál. MTI/EPA/Jajha Arhab
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Hosszú hónapokig tartó zárlatokat követően az országok többsége hamarosan újranyithat annak ellenére, hogy a covid-halálozások száma továbbra is magas – írta az ENSZ a hivatalos közleményében.

David Beasley, a Világélelmezési Program igazgatója elmondta, hogy már a pandémia kitörése előtt is eléggé kritikus volt a helyzet, egyúttal közölte, 2020 a második világháború óta az emberiség történelmének legsúlyosabb éve lett. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

Minden esztendőben átlagosan 9 millióan halnak bele az éhezésbe, ami több, mint az AIDS, a malária és a tuberkulózis áldozatainak száma együttvéve. A covid-világjárvány tovább mélyítette az egyébként sem kedvező szituációt, ugyanis a lezárások és az utazási tilalmak miatt az ENSZ élelmiszerláncánál komoly fennakadások keletkeztek.

Hiába fáradoznak a pandémia enyhítésén, a lezárások sokkal nagyobb károkat okoznak a gazdaságban, a szegényebb embereket pedig sokszor saját sorsukra hagyják a kormányok, így képtelenek magukat fenntartani.

Az ENSZ Alapítványának vezérigazgatója, Elisabeth Cousens hozzátette, a fejlett országok révén jelentős mennyiségű pénzösszeg érkezett meg a szervezethez, ezért a humanitárius és szolidaritási alapból a rászorulók megsegítését folyamatosan biztosítani tudják, bár egyelőre az üteme még nem megfelelő.

Beasley figyelmeztetett, a támogatások nélkül katasztrofális végkimenetellel zárulhatna a pandémia, hiszen a destabilizáció tömeges migrációhoz vezethet, nem beszélve a háborúkról és az egyéb politikai konfliktusokról, amelyek további emberéleteket követelhetnek.