Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Kitűzték a Vulcan Centaur rakéta első repülésének dátumát

Fotó: Wikimedia Commons
Világűr
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A United Launch Alliance kitűzte a Vulcan Centaur rakéta első repülésének céldátumát, s ha minden a tervek szerint halad, május 4-én meg is fog történni.

Az Engadget jelentése szerint a Boeing és a Lockheed Martin által alapított United Launch Alliance (ULA) kitűzte a Vulcan Centaur rakéta első repülésének céldátumát, május 4-ét. A vállalat vezetője, Tory Bruno újságíróknak nyilatkozva jelentette be a május 4-én kezdődő négynapos indítási ablakot.

Soron kívül Kemény fagyok után ismét 20 fok következik

Bruno azt is elárulta, hogy terveik szerint hogyan néz majd ki a menetrend: a kilövés egyik legfontosabb eleme a Blue Origin BE-4 hajtóműve, mely a rakéta első fokozatát hajtja majd. Miután azonban találtak néhány problémát az ULA által tesztelt hajtóműben, a cégek nagy erőkkel dolgoznak ezen problémák megoldásán.

Az ULA szerint a teljesítménybeli eltérés nem volt túl nagy, ám szeretnének meggyőződni arról, hogy nem ezen fog elbukni a projekt. Az ULA-ra pedig még rengeteg feladat vár, hiszen még egy sor tesztet el kell végezniük a hordozórakétával.

Ahhoz pedig, hogy Hold körüli pályán repülhessen, a Vulcan Centaur legfőbb hasznos terhének, az Astrobotic Technology Peregrine holdraszállójának minden hónapban egy meghatározott időablakon belül kell elindulnia az űrbe.

A Vulcan Centaur az eredeti tervek alapján 2022-ben tette volna meg első útját, ám az Astrobotic kérte az ULA-t, hogy halassza el a startot, hogy több ideje legyen befejezni a NASA által finanszírozott holdraszálló-egységet. Bruno ennek kapcsán megosztotta, az Astrobotic most fejezte be a Peregrine tesztelését, és hamarosan elvégzi az utolsó előkészületeket, mielőtt a rakéta indítási helyére, a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérre szállítaná azt.