Bemutatták az új holdjárót, amellyel ismét emberek kutathatnak az égitesten

TÉMÁK:
#hold #NASA
Astrobotic
Világűr
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A pennsylvaniai székhelyű Astrobotic űrkutatási vállalat leleplezte a NASA közreműködésében készült holdraszálló egységet, amelyet a közel fél évszázaddal ezelőtti, utolsó Apollo-missziót követően terveztek meg.

A projekt része az amerikai űrügynökség Commercial Lunar Payload Services (Kereskedelmi célú holdi teherszállítási szolgáltatások) elnevezésű kezdeményezésének, amelynek célja, hogy vállalkozókat bevonva szállítmányt juttasson a Hold felszínére.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Mindez izgalmas prológusa annak a hosszú fejlesztési és tervezési folyamatnak, melynek végeztével ismét emberek léphetnek Földünk hűséges követőjének talajára, köszönhetően a NASA azon törekvésének, mely szerint a magánszektort is be kell vonni a programba.

Az amerikai űrügynökség összesen hét küldetést tervez a Holdra a következő években, ezek közül kettő kapcsán az Astrobotic nevű vállalattal kötött szerződést.

Idén a cég tizennégy különböző, összességében 200 kilogramm tömegű hasznos terhet szeretne a Peregrine lander segítségével a Hold közeli oldalán található Lacus Mortis kráterhez küldeni.

A leszállóegységet elsősorban arra tervezték, hogy hasznos terheket szállítson, amelyeket a cég honlapja szerint a modul fedélzete fölé vagy alá, illetve a burkolatokon belülre vagy kívülre lehet felszerelni.

A vállalat még 2019-ben jelentette be, hogy a United Launch Alliance (ULA) Vulcan Centaur hordozórakétáját választotta az indításhoz, ami valószínűsíthetően valamikor ősz elején történhet meg; addig még rengeteg finomhangolást fognak elvégezni az egységen, hogy minden flottul működjön.