Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Kínai külügyminisztérium: az Egyesült Államok nem törekszik új hidegháborúra Kínával

Fotó: Vang Ji kínai külügyminiszter és amerikai hivatali partnere, Antony Blinken kezet fog a Bali szigetén fekvő Nusa Duában 2022. július 9-én. A két politikus a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 indonéziai külügyminiszteri találkozója alkalmából tartózkodik Indonéziában. MTI/AP/AFP Pool/Stefani Reynolds
not image

Koós Alexandra

2022. július 10. - 20:09

Washington mindent megtesz annak érdekében, hogy kezelje az országok közötti kapcsolatokban rejlő kockázatokat, valamint nyitott az együttműködésre.

A kínai külügyminisztérium szombati jelentése szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem törekszik új hidegháborúra Kínával, emellett nem akarja megváltoztatni az ország rendszerét.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

A kiadott közleményben arra is kitértek, miszerint az amerikai tisztviselő mindezt szóban erősítette meg kínai kollégájának az indonéziai találkozójuk során, valamint ígéretet tett arra, hogy „nem fognak kihívást intézni a Kínai Kommunista Párt és politikai akarata ellen”.

Ezt követően arról is szót ejtett, miszerint Amerika mindent megtesznek annak érdekében, hogy kezelje az országok közötti kapcsolatokban rejlő kockázatokat, valamint nyitott a Kínával való együttműködésre – írta a TASS.

A 168.hu beszámolója alapján Antony Blinken és Vang Ji több mint ötórás tárgyaláson egyeztetett az aktuális külpolitikai problémák ügyében, október óta pedig ez volt az első alkalom, hogy személyesen találkoztak.

A megbeszélésre egy nappal azután került sor, hogy részt vettek a G20-ak külügyminisztereinek találkozóján az indonéziai Bali szigetén, emellett szóba került az amerikai fél aggodalma is, amelyet Peking Moszkvához való közeledése váltott ki.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.