18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Ezen a héten már harmadjára jelenik meg amerikai hadihajó Kína által követelt vizeken

Fotó: Illusztráció/EPA/Adam Warszawa
not image

Nagy Noel

2022. július 21. - 11:54

Az amerikai haditengerészet egyik hadihajója immáron harmadjára jelenik meg a Kína által követelt Tajvani-szoroson.

A mostani alkalommal a USS Benfold nevű rakétaromboló jelent meg a Kína által követelt vizeken, amely Washington álláspontja szerint csak a szabad és nyílt indiai-csendes-óceáni térség adta lehetőségeket használta ki – idézte a CNN.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

A Kínai Kommunista Párt természetesen nem értékelte így a helyzetet, Peking állítása szerint az amerikaiak provokálni próbálnak és demonstrálták, hogy ők azok, akik el akarják pusztítani a térség békéjét és stabilitását.

A Tajvani-szoros egy 180 kilométer széles víz terület, amely elválasztja egymástól Kína szárazföldi részeit és a demokratikus önkormányzatisággal rendelkező Tajvant, amely felett Peking már évek óta saját szuverenitást hirdetett.

Habár arról továbbra is folynak a viták, hogy Tajvant milyen formában ismerje el a nemzetközi közösség, köztük az USA is, a Tajvani-szoros kapcsán nincs ekkora vita: míg Kína a saját vizének tekinti, addig az USA nemzetközi vizeknek.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Az amerikai haditengerészet a vitás helyzetek esetében mindig a nemzetközi hajózási jogra hivatkozik, amelynek értelmében csak 12 tengeri mérföldnyi távolságra lévő területek tekinthetők egy állam saját vízi területének.

Éppen ezért minden egyes alkalommal, amikor belépnek a Tajvani-szorosra, arra hivatkoznak, hogy szabadon tudnak itt hajózni, szabadon lehet ugyanis navigációs műveleteket végezni. A USS Benfold már a dél-kínai tengeren is végzett hasonló műveleteket, amelyek szintén vitatott státuszú vizek.

Kína és az Egyesült Államok kapcsolata meglehetősen feszültté vált az elmúlt idők során Tajvan miatt, Peking többször is azzal vádolta meg Washingtont, hogy a Tajvannak biztosított katonai segítségével sérti Kína szuverenitását.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.