Oroszország teljesen elvesztette Ukrajnát?

Fotó: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én. Putyin a 2022-es pekingi téli olimpia hivatalos megnyitójára érkezett a kínai fõvárosba. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Czinder Tímea

2022. május 12. - 22:31

Szerinte a háború után egy új világrend fog kialakulni, amely Ukrajnát Európához kapcsolja, Oroszország pedig drasztikusan elszigetelődik a világ többi részétől.

Gao Jusheng több mint egy évtizede vonult nyugdíjba a többnyire Oroszországban és Közép-Ázsiában töltött karrierje után, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia online szemináriumán pedig kritikát fogalmazott meg Oroszország inváziójával kapcsolatban. Az esetről a kínai sajtó számolt be, később azonban eltávolították az internetről, és csak egy archivált példány maradt elérhető belőle.

Gao szerint a Putyin uralma alatt álló Moszkva sosem fogadta el igazán a volt szovjet államok szuverenitását, és területük gyakori „sérelmei” jelentették a „legnagyobb fenyegetést Eurázsia békéjére, biztonságára és stabilitására nézve” – írta cikkében a The Guardian.

A volt nagykövet szerint a Putyin-rezsim külpolitikájának központi iránya az, hogy kizárólagos befolyási övezetének tekintse a volt Szovjetunió területét, és integrációs mechanizmusokon keresztül helyreállítsa a birodalmat az Oroszország által uralt különféle szférákban.

Az ukrajnai háború azonban drámai módon megváltoztatta a helyzetet; miután véget ér, egy új világrend fog kialakulni, amelynek értelmében Ukrajna kikerült az orosz befolyási övezetből, és Európa részévé válik, Oroszország pedig drasztikusan elszigetelődik politikai, gazdasági, katonai és diplomáciai értelemben.

Gao szerint kijelenthető, hogy Oroszország teljesen elvesztette Ukrajnát, ugyanakkor – Fehéroroszország kivételével, beleértve a Kollektív Biztonsági Szerződés és az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjait – a volt Szovjetunió is megtagadta a támogatását. Ha Oroszország vereséget szenved, az reménytelenné tenné, hogy újjáépítse a régi birodalmát.

Gao véleménye ellentmond a hivatalos álláspontnak; Hszi Csin-ping kínai vezető Putyin közeli szövetségese, a Kínai Kommunista Párt pedig nem hajlandó elítélni az inváziót. Elemzők szerint Gao nézetei a politikai elit más tagjainak nézeteit tükrözhetik Hszi külpolitikájával kapcsolatban.