Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,359 $

Kína és Oroszország nem áll be a sorba Észak-Korea ügyében, az USA „csalódott“

Fotó: UN Photo/Evan Schneider
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 27. - 08:15

Az Egyesült Államok egyértelmű „csalódottságát“ fejezte ki, miután a Biztonsági Tanács nem tudta szigorítani a szankciókat a tiltott rakétakilövések sorozata után.

Kína és Oroszország megvétózta az ENSZ Észak-Koreával szembeni szankcióinak szigorítására vonatkozó javaslatot, miután idén több rakétakilövést is végrehajtottak. Ezzel 2006 először fordult elő, hogy az ENSZ BT öt állandó tagja között nézeteltérés alakult volna ki. 

Soron kívül F1 2022: összefoglaló videó a Szingapúri Nagydíj időmérő edzéséről

A Tanács fennmaradó 13 tagja megszavazta az Egyesült Államok által kidolgozott határozatot, amely az Észak-Koreába irányuló dohány- és olajexport betiltását javasolta. A határozat feketelistára tette volna a Lazarus hackercsoportot is, amely az Egyesült Államok szerint kapcsolatban áll Észak-Koreával – írja az Al Jazeera

Az egységes Biztonsági Tanács Észak-Korea 2006-os első atomkísérletét követően szankciókat vezetett be, és az évek során összesen 10 határozatban szigorította azokat, amelyekkel eddig sikertelenül megpróbálta megfékezni Észak-Korea nukleáris és ballisztikusrakéta-programját, valamint elvágni a finanszírozást – eddig sikertelenül.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete „kiábrándító napnak“ nevezte a szavazást a tanács számára.

„A világnak egyértelmű és jelenlévő veszéllyel kell szembenéznie a KNDK (Észak-Korea) részéről. A Tanács visszafogottsága és hallgatása nem szüntette meg, de még csak nem is csökkentette a fenyegetést. A KNDK felbátorodott“ – mondta a tanács előtt.

A brit, francia és dél-koreai küldöttek hasonló félelmeknek adtak hangot, Nicolas de Riviere francia nagykövet kiemelte, hogy „a vétó használata védi az észak-koreai rezsimet, és szabad kezet ad neki, hogy további fegyvereket indítson“. 

A további lépések megvétózása után Kína és Oroszország közölte a Biztonsági Tanácsban, hogy az Egyesült Államoknak inkább javítania kell a párbeszédet Észak-Koreával, mintsem további szankciókat választania. A két ország humanitárius okokra hivatkozva szorgalmazta a szankciók enyhítését.

„A KNDK [Észak-Korea] elleni újabb szankciók bevezetése zsákutcába vezető út. Hangsúlyoztuk a Phenjanra gyakorolt szankciós nyomás további erősítésének hatástalanságát és embertelenségét“ – emelte ki Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia.

Kína ENSZ-nagykövete, Zhang Jun szerint az Észak-Korea elleni további szankciók csak további “negatív hatásokhoz és a konfrontáció eszkalálódásához” vezetnének, aláhúzta, hogy „a félszigeten kialakult helyzet elsősorban az USA megingott politikájának és a korábbi párbeszédek eredményeinek be nem tartásának köszönhetően alakult olyanná, amilyen ma“. 

A denuklearizációs tárgyalások 2019 óta elakadtak, amikor Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump akkori amerikai elnök vietnami csúcstalálkozója megállapodás nélkül meghiúsult.

Joe Biden elnök kormánya többször is kijelentette, hogy hajlandó előfeltételek nélkül tárgyalni Észak-Koreával, és nem fog „nagy alkut“ kötni. Phenjan eközben kevés érdeklődést mutatott a munkaszintű tárgyalások iránt.

Az ENSZ Közgyűlése a következő két hétben Észak-Koreáról fog tárgyalni egy új szabály értelmében, amely szerint a 193 tagú testületnek minden alkalommal össze kell ülnie, amikor az öt állandó tag – Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság – egyike vétót emel a Biztonsági Tanácsban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.