Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
372,31 Ft
Euró
397,77 Ft
Font
470,37 Ft
Bitcoin
64,069 $

Rekordszámú független jelölt indul a júniusi önkormányzati választásokon

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint a júniusi önkormányzati választáson 7680 polgármesterjelölt vesz részt, akik közül többségük, 6297 függetlenként indul.

...svg content...Fotó: Az országos nemzetiségi választás szavazólapjainak mintái az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2024. május 15-én. A testület jóváhagyta az országos nemzetiségi választás szavazólapjait. A nemzetiségi listás szavazólapon a listák az NVB által kisorsolt sorrendben szerepelnek, kivéve annál az öt nemzetiségnél (a bolgárnál, a németnél, az örménynél, a szlováknál és a szlovénnél), ahol csak egy listát jelentettek be. MTI/Hegedüs Róbert
Belpolitika

Kiss László

Szerkesztő

A közelgő önkormányzati választásokon induló polgármesterjelöltek száma meghaladja a korábbi évek adatait, öt évvel ezelőtt ugyanis még csak 7363 jelölt indult, míg idén ez a szám már 7680-ra nőtt. A jelöltek döntő többsége, mintegy 82%-a, függetlenként tűnik fel a szavazólapokon.

Budapesten a 23 kerületben összesen 107 jelölt indul, ami jelentős növekedést mutat az öt évvel ezelőtti 79 főhöz képest. Itt egyébként a legmagasabb az átlagos jelöltszám kerületenként is, ami 4,6. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jut a legtöbb jelölt egy településre, 78 településen ugyanis 216 jelölt indul, vagyis településenként átlagosan 2.7-en pályáznak a polgármesteri székre. Ezzel szemben Vas vármegyében, ahol 216 településen 435 jelölt indul, az átlag csupán 2.

Néhány kisebb településen, mint például a Baranya vármegyei Kölked és Nagydobsza, a Pest megyei Szigetszentmiklós, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sényő, kilenc-kilenc jelöltet vettek nyilvántartásba. Ezzel szemben az ország több mint negyedében, 853 helyszínen csak egyetlen polgármesterjelölt indul.

A tízezernél népesebb településeken vegyes rendszerben, egyéni választókerületekben és kompenzációs listákon juthatnak mandátumhoz a jelöltek. Az 1586 egyéni választókerületi mandátumért összesen 6762 fő indul, így átlagosan 4,3 jelölt verseng egy-egy képviselői helyért, közülük 488-an függetlenként mérettetik meg magukat.

Ami a fővárost illeti, a főpolgármester-választásra négy jelölt nevét jegyezték be hivatalosan az NVI munkatársai.