Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,71 Ft
Euró
396,21 Ft
Font
468,86 Ft
Bitcoin
65,314 $

Nekiestek a Google újításának, ami megvédené a felhasználókat

Az adatvédők szerint komoly aggályok merülnek fel a Google legújabb, csaló hívások azonosítására tervezett MI-eszközével kapcsolatban.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Smart

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A Google nemrég mutatott be egy új funkciót, amelynek célja a telefonos csalások elleni küzdelem. A mesterséges intelligencián alapuló funkció a gyártó szerint közvetlenül a felhasználók készülékein működik, ahol lehallgatja a telefonhívásokat, hogy felismerje a csaló szándékú tevékenységeket. A Google állítása szerint a funkció növeli a felhasználók biztonságát azáltal, hogy felugró értesítéseken keresztül azonosítja és figyelmezteti őket a potenciális csalásokra.

A Google biztonságot erősítő szándéka ellenére a funkció komoly vitát váltott ki az adatvédelmi aktivisták és a biztonsági szakértők körében. Szerintük ugyanis az, hogy a mesterséges intelligencia képes a telefonbeszélgetések lehallgatására, sértheti a magánéletet. Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

A Gemini Nano névre keresztelt technológia egy kompakt MI-rendszer, amely mobileszközökön működik anélkül, hogy az adatokat külső szerverekre továbbítaná. A Google hangsúlyozza, hogy ez az eljárás biztosítja, hogy minden személyes beszélgetés privát maradjon, és a felhasználó készülékére korlátozódjon.

A kritikusok azonban aggályosnak tartják, hogy milyen szélesebb körű következményei lehetnek annak, hogy a mesterséges intelligencia lehetővé teszi a privát telefonbeszélgetések elemzését, attól tartanak ugyanis, hogy ez precedenst teremthet a megfigyelés még kiterjedtebb formáira.

„A készülékeinken bonyolított telefonhívásaink az egyik legprivátabb dolognak számít”, mondta Albert Fox Cahn, a Surveillance Technology Oversight Project ügyvezető igazgatója az NBC Newsnak. „A hirdetők számára nagyon könnyű lekérdezni a kereséseinket, az összes URL-t, amire rákattintunk, de azt, ami egy telefonbeszélgetés során hangzik el, eddig nem figyelték”, mondta.

Meredith Whittaker, a Signal üzenetküldő alkalmazás elnöke és a Google korábbi alkalmazottja is aggodalmának adott hangot a technológia lehetséges visszaéléseivel kapcsolatban. Szerinte ugyanis a mesterséges intelligencia képességei túlmutathatnak a csalások felderítésén, és potenciálisan akár érzékeny témák megfigyeléséhez is vezethetnek.

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Listán azok a repülőutak, ahol a legnagyobb eséllyel kell turbulenciával számolni

A 2023-as utazási adatokat elemezve állapították meg, várhatóan melyek lesznek idén azok a repülőutak, ahol nagy eséllyel tapasztalhatnak az utasok turbulenciát.