Kína hamarosan megtámadja Indiát – állítja az indiai kormánypárt képviselője

Indiai katonai járművek az indiai-kínai határ mentén fekvő Ladak régióba vezető úton, a Szrinagartól 81 kilométerre fekvő Gagangeerban 2020. szeptember 1-jén. MTI/EPA
not image

Kolláth Benjámin

2021.május.8 - 05:15

Egy indiai parlamenti képviselő azzal borzolta a kedélyeket, hogy Kína csapatokat mozgósított a határon, amellyel arra készülnek, hogy rátámadjanak a dél-ázsiai országra.

Tavaly május elején indiai és kínai katonák is megsérültek a Pangong-tó északi partján zajló összecsapásban. A tavat átszeli a két ország határa, az innen felgyülemlett feszültség június 15-én végül a közeli Galwan folyó völgyében újabb, már halálos áldozatokat követelő verekedésbe is torkollott. A konfliktusban 45 éve nem hunyt el senki.

Most a Szputnyik írt arról, hogy az indiai kormánypárt, a Bháratíja Dzsanatá egy képviselője, Szubramanján Szvámi Twitteren figyelmeztetett „a válság órájára”, ugyanis szerinte Kína a határ mellett, Ladakhnál csapatokat mozgósított, amivel „a közeljövőben” meg akarják támadni Indiát. Hozzátette, India „jól felkészült a támadásra, azonban az emberi ára hatalmas lesz a harcnak.”

A pár órán belül nyolcezer lájkig jutó tweet mellett egy másikban Szvámi saját párttársait, köztük Narendra Modi miniszterelnököt is támadta, amiért nem hallgattak rá, amikor „Kína terveiről figyelmeztette őket.”

Ez azután történt, hogy a helyi Times of India napilap szerint egy évvel az összecsapások után Kína az átmeneti őrposztjait valóban állandóvá alakította át és honvédelmi forrásaik szerint „nagy a mozgás a határ mellett az elmúlt napokban.”

Mindeközben a két ország továbbra is folytatja azokat a tárgyalásokat, amelyek a tavaly elszabadult indulatok elfojtására irányultak. A lap információi szerint a kínai hadsereg a legutóbbi találkozón megtagadta, hogy visszavonja katonáit négy határmenti területről.