Felrobbantott egy gátat a kínai hadsereg, hogy sikerüljön elterelni az árvizet

Jármûvek araszolna az úttesten az árvíz sújtotta kínai Csengcsou városban 2021. július 20-án. A heves esõzések következtében víz árasztotta el Honan tartomány székvárosának metróhálózatát, így emberek százai rekedtek a szerelvényekben, illetve az alagutakban. A természeti katasztrófának legkevesebb tizenkét halálos áldozata van. MTI/AP/Chinatopix
not image

Nagy Noel

2021.július.21 - 12:56

Súlyos áradások csaptak le a kínai Honan tartományra, azon belül is Csengcsou városára, ahol legalább tizenketten vesztették életüket ezzel összefüggésben.

A kínai hadsereg döntése értelmében felrobbantották a Luojangban található gátat, hogy így egyszerűbben tudják kezelni és mindenekelőtt elterelni az árvizet Honan tartományban – számolt be róla az AP hírügynökség.

Honan az egyik legnagyobb népsűrűségű kínai tartománynak számít, amelynek fővárosára, Csengcsou-ra a tegnapi nap folyamán csapott le áradás, amely elárasztotta többek között a metróhálózatot, iskolákat, irodákat és lakóházakat.

A metróhálózat a legproblémásabb mind közül, mivel emberek százai rekedtek a szerelvényekben, valamint az alagutakban. Csengcsou számos utcáját is elárasztotta a víz, megbénítva a közlekedés, az áram- és az ivószolgáltatást egyaránt.

Már legalább 100 ezer embert kellett evakuálni a tartományból, amely számos kulturális látványosság otthona, ipari és mezőgazdasági központ. Még egy kórházból is evakuálni kellett több száz súlyos beteget, mivel megszakadt az áramellátás.

A kínai állami média beszámolói szerint a heves esőzések miatt a víz már derékig ért több utcában, az eső ráadásul továbbra sem állt még el. Ez javarészt egyébként az In-Fa nevű tájfun eredménye, amely a szomszédos Csöcsiang és Fucsien tartományokban is éreztette hatását.

Kína számára azonban nem idegen az, hogy nyáron áradásokat tapasztalnak, azonban amióta egyre inkább városiasodik az ország és egyre inkább visszaszorulnak a vidéki falvak, ezen áradások sokkal érzékenyebben érintik a sújtott területeket.