Több százan rekedtek derékig érő vízben a metróban a súlyos áradások miatt egy kínai nagyvárosban

Unsplash
not image

Takács Petra

2021.július.21 - 00:33

Százak rekedtek kedden a kínai Csengcsou város metrójában, az eddigi információk szerint legalább tizenketten belehaltak az incidensbe.

A heves esőzések következtében víz árasztotta el Honan tartomány székhelyének metróhálózatát, ezáltal emberek százai rekedtek a szerelvényekben, valamint az alagutakban – adta hírül az MTI.

A közösségi médiában közzétett felvételeken látni lehetett, hogy a víz helyenként vállmagasságig ért.A hatóságok megkezdték a mentést. A csengcsoui egyetemi kórház mintegy hatszáz, súlyosan beteg páciensét is evakuálni kellett, mivel megszakadt az áramszolgáltatás az intézményben.

Csengcsou számos utcáját is elárasztotta a víz, megbénítva a közlekedést. Az áram- és ívóvízszolgáltatás több helyen összeomlott. A kínai nagyváros repülőtere kénytelen volt 270 járatot törölni.

Az esőzéseket az In-Fa nevű tájfun váltotta ki, az ítéletidő éreztette hatását a szomszédos Csöcsiang és Fucsien tartományban is. Honan tartományban múlt hét óta jelentős mennyiségű csapadék esett, amely miatt riasztást adtak ki a Sárga-folyóra és a Haihe-folyóra áradásveszély okán.

Erős viharokat jelentettek Kína déli részén is, ahol a Cempaka névre keresztelt tájfun Kuangtung tartománynál érte el a partokat óránkénti 110 kilométeres széllökésekkel. A Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia Autonóm Területen vasárnap beszakadt két gát a súlyos esőzések miatt.