Áradás: Már nem túlélők, hanem holttestek után kutatnak a belga hatóságok

A heves esõzések nyomán kialakult özönvízszerû áradások miatt összeomlott házak romjai és elsodort autók a belgiumi Pepinsterben 2021. július 19-én. Belgiumban 36-ra emelkedett a természeti katasztrófa száma, több mint 160 embert eltûntként tartanak nyilván. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Nagy Noel

2021. július 20. - 12:59

Egészen a hétvégéig mindent megtettek a mentőcsapatok, hogy túlélőket találjanak a súlyos áradásokkal sújtott vallóniai településeken, azonban ez a remény kezd szertefoszlani.

Hat nappal a súlyos áradások kezdete óta a mentőcsapatok és a segélyszervezetek önkéntesei továbbra is reménykednek a csodában, azonban realistán próbálnak hozzáállni a helyzethez: nagyobb az esélye, hogy holttestet találnak, mintsem túlélőt.

Bart Raeymaekers, a Belga Nemzeti Válságközpont vezetője már hozzászokott ahhoz, hogy rossz híreket közöljön, a súlyos áradások azonban a legutóbbi sajtótájékoztató során szemmel láthatóan neki is soknak bizonyultak.

Mint a legnagyobb belga napilap, a Het Laatste Nieuws is megjegyzi, hogy hallható, ahogyan Raeymaekers hangja elcsuklik és könnyek szöknek a szemébe, amint olvassa a tragikus számokat: 31 halott, 54 sérült, 70 eltűnt.

„Sajnos azzal kell számolnunk, hogy további áldozatok vannak, akik nem élték túl a természeti katasztrófát”

fogalmazott egy nagy sóhajt követően.

A mentőcsapatok azzal számolnak, hogy további holttesteket fognak találni, mert bár tegnapig fennállt a reményük, hat nappal az áradások után már egyszerűen nem tudnak úgy kalkulálni, hogy élve tudnak kiemelni embereket a romok közül.

„Realisztikusnak kell lennünk. Természetesen még mindig reménykedünk, de most már a keresésünk nem célja nem túlélők, hanem holttestek felkutatása”

fogalmazott Alain Barbier helyi rendőrfőnök.

Jelenleg is körülbelül 500 rendőrtiszt és négy rendőrkutya segíti a katasztrófavédőket, valamint a DVI-t, amelynek körülbelül az a feladata, hogy a katasztrófahelyzetek idején beazonosítsák az áldozatokat. Már több ipari katasztrófánál, terrortámadásnál és természeti csapásnál is hasonló munkálatokat végeztek.

Innentől kezdve tehát a rendőrök és a DVI holttestek után fognak kutatni Vallónia elárasztott falvaiban, és minél több személyt be akarnak azonosítani ujjlenyomatok, fogak vagy egyéb DNS-minták alapján.