Kiderült, melyik az a tünet, ami egyértelműen koronavírus-fertőzésre utalhat
A University College London (UCL) kutató 590 emberen elvégzett kutatás alapján megállapították, hogy a szaglásvesztés pontosabb indikátora lehet a COVID-19 betegségnek, mint a többi, megfázáshoz hasonló szimptóma.
A University College London (UCL) kutató 590 emberen elvégzett kutatás alapján megállapították, hogy a szaglásvesztés pontosabb indikátora lehet a COVID-19 betegségnek, mint a többi, megfázáshoz hasonló szimptóma.
A jelenlegi járványügyi útmutató alapján aki észleli magán, hogy egyik napról a másikra elvesztette ízlelő- és szaglóképességét, azonnal vonuljon önkéntes karanténba, és kérjen koronavírustesztet az egészségügyi hatóságoktól.
Az UCL tanulmányának szerzője, Rachel Batterham professzor úgy gondolja, a száraz köhögés és magas láz továbbra is a fő tünetek közé sorolhatóak, azonban akiknél ez nem jelentkezik, éppen a szaglásvesztés számít a leggyakoribb koronavírusra utaló jelnek – számolt be róla a BBC.
Batterham április 23. és május 14. között négy különböző brit klinikáról összegyűjtött adatokból kiderítette, hogy ötből négy ember szervezetében kimutathatóak voltak az antitestek, ezáltal kijelenthető, hogy egyszer már átestek a fertőzésen.
A kutatások résztvevői enyhe tüneteket produkáltak, de mindegyiküknél fellépett az ízlés és a szaglás eltompulása, leggyakrabban a teljes elvesztése. Ezek a tünetegyüttesek gyökeresen eltérnek a náthánál tapasztalható szaglásvesztéshez, ugyanis amíg a megfázásnál a légutakat blokkolja a felgyülemlett nyák és a bedugult orr, addig koronavírus-fertőzés esetén ilyen szimptómák nincsenek.
Habár ez a tünet rendkívül kellemetlen, sokszor pedig akár hónapokig is tarthat, amíg visszatérnek az érintett érzékei, nagyon ritka, hogy a páciensek kizárólag emiatt kórházi kezelésre szorulnának.
Egyre többen számoltak be arról is, hogy a szájukban elviselhetetlen, rothadt húshoz hasonló ízek alakultak ki, mások fémes leheletre panaszkodtak, legnagyobb arányban azonban azok voltak, akik szinte semmilyen zamatot érzékeltek.
Batterham azt javasolja, hogy aki arra kel, hogy a fokhagymától kezdve az erős parfümökön át egészen az átható alkohol aromájáig semmilyen szagokat nem képes észlelni, vizsgáltassa ki magát koronavírus gyanújával, mivel szinte biztos, hogy a tünetek mögött a COVID-19 kórokozója állhat.