Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,86 Ft
Euró
381,61 Ft
Font
445,49 Ft
Bitcoin
43,545 $

Mélyvénás trombózist és tüdőembóliát okozhat a koronavírus

A Meduni I bécsi egyetem kutatói, Cihan Ay, Stephan Nopp és Florian Molk a legutóbbi szisztematikus tanulmányukban tovább bővítették a COVID-19 fertőzés súlyos szövődményeinek listáját.

Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közzétett képen védőfelszerelést viselő orvos és ápolók ellátnak egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án. MTI/Árvai Károly/kormany.hu
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Meduni I bécsi egyetem kutatói, Cihan Ay, Stephan Nopp és Florian Molk a legutóbbi szisztematikus tanulmányukban tovább bővítették a COVID-19 fertőzés súlyos szövődményeinek listáját.

Az összesített adatokból a kutatócsapat kiderítette, míg a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos páciensek 5-11%-ánál alakulhat ki a vénás tromboembólia, addig a kritikus állapotban lévő betegek esetében 18-28% közötti a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázata – számolt be róla az EurekAlert! magazin. Soron kívül Akár mínusz 11 fok is lehet éjszaka

„A koronavírus-járvány kezdete óta egyre több tudományos cikkben olvashattunk arról, hogy a COVID-19 fertőzéssel együtt megnőtt a trombózisok és tüdőembóliák aránya a betegeknél. A mi tanulmányunkkal jobban megérthetjük a meghúzódó rizikókat, ezáltal bizonyos pácienscsoportokon kockázatcsökkentő terápiát alkalmazhatnak az orvosok.”

írta Cihan Ay.

A tudósok összesen 5 951 COVID-19 fertőzéssel és vénás tromboembóliával kapcsolatos publikációt vettek górcső alá. A majdnem hatezer dokumentum közül kiválasztották a legjobb 86-ot, végül 28 173 koronavírus-betegtől származó adatokat elemeztek ki egy metaanalízis során.

Rájöttek, hogy a trombophylaxist enyhítő készítmények használata ellenére a kórházi kezelésekre szoruló koronavírus-páciensek trombózisos rizikója 14%. Az intenzív osztályra szállított betegeknél ez az arány 23%-ra emelkedik, míg az általános osztályokon fekvő pácienseknél 8% körüli a kockázat.

Kiszámolták továbbá azt is, hogy sz intenzív terápiára kényszerülő koronavírusos személyeknél 10-18% az esélye annak, hogy szervezetükben kialakuljon az életveszélyes tüdőembólia, miközben a mélyvénás trombózisra utaló jeleket a páciensek felénél észlelték ultrahangos monitorozás után.

Az eredményekkel alátámasztották a korábbi feltételezéseket, miszerint a koronavírus jelentős hatással van a véralvadási rendszerre, továbbá bebizonyították, hogy a mélyvénás trombózissal és tüdőembóliával küszködő páciensek szervezetében megemelkedett D-dimer koncentráció található, ami a koagulációs folyamatok aktiválódására utal.

Varga Mihály: jövő hétfőn indul a villámgyors azonnali online értékpapírszámla-nyitás

Ezzel párhuzamosan megújul a Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is.