Clouds
21 Budapest
Dollár
354,36 Ft
Euró
386,01 Ft
Font
432,72 Ft
Bitcoin
23,620 $

Készülhetnek a hallgatók, a felsőoktatás is drágult

Fotó: Unsplash/Tim Gouw
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ha már minden más is drágul, úgy tűnik, a felsőoktatás sem maradhatott ki a körből: átlagosan 40-50 ezer forinttal több kiadásra készülhetnek a hallgatók.

Az Eduline számolt be arról, hogy több hazai felsőoktatási intézmény is úgy határozott, megemeli az önköltséges képzések árát: a gazdasági szakokra nagyon vastag pénztárcával érdemes csak készülni, noha a bölcsész-, a mérnöki, az informatikai és az orvosi képzések tandíja nem változott.

Soron kívül CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

A gazdasági szakok önköltséges képzéseinek árában történt emelkedés azért is jelentős, mert 2022-ben több mint 28 ezren jelöltek meg valamilyen gazdasági képzést, s továbbra is az egyik legnépszerűbb a továbbtanulók körében.

Az egyik vidéki egyetem például 25 ezer forinttal emelte meg a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel szak tandíját, de olyan budapesti felsőoktatási intézmény is van, ahol 80 ezer forinttal (!) emelték a félév tandíját.

Komoly összegekkel a zsebben lehet kezdeni az egyetemet

Az emelések átlagban 40-50 ezer forintot jelentenek, mind Budapesten, mind pedig vidéken, ez pedig igen masszív, 300-350 ezer forintos pluszköltséget jelent a hallgatók számára egy hét féléves képzéssel számolva. A népszerű gazdálkodási és menedzsment szakot például a nagyobb fővárosi egyetemek a 2023-as felvételin 280 és 550 ezer forint közötti féléves díjjal hirdetik.

Vidéken sem sokkal jobb a helyzet: a tudományegyetemeken 225 és 350 ezer forint közötti összeget határoztak meg; míg a legkisebb főiskolákon és egyetemeken szintén akár 200 ezer forint körüli féléves tandíjat is elkérnek a hallgatóktól.

Annyi pozitívum azonban elmondható, hogy a bölcsész- és társadalomtudományi képzések árai aligha változnak, ahogyan az informatikai és mérnöki, illetve a félévente alapvetően is 1,35 millió forintos féléves díjú orvosi és fogorvosi képzések árai sem emelkedtek.