A júliusi áradások legalább 2 milliárd eurónyi kárt okoztak Belgiumban

Fotó: Unsplash/Drew Beamer
not image

Borbély Fanni

2021. október 28. - 02:40

A július közepén bekövetkezett súlyos árvizek 2,164 milliárd euró értékű kárt okoztak Belgiumban.

Szeptember 30-ig összesen 71 746 kárigényt nyújtottak be a biztosítókhoz – ezek legnagyobb része Vallóniából származik: 62 440 kárigény és 2,070 milliárd eurós teljes biztosított kár; Flandriában 7 902 esetről van szó, összesen 74,6 millió euró értékben; Brüsszelben 1 404 esetről van szó, összesen 19,2 millió euró kártérítéssel. A biztosítók nem számítanak a júliusi árvizek miatti kárigények számának nagymértékű növekedésére.

“Az érintettek száma stabilizálódik. Ami még változhat, az lesz a pontos összeg. Ahogy a helyszíni felmérések befejeződnek, a teljes kárra vonatkozó adatok pontosabbak lesznek”

– mondta Hein Lannoy, az Assuralia vezérigazgatója.

Időközben a biztosítási ágazat megállapodásokat kötött a három regionális hatósággal, hogy a károkat teljes egészében megtérítsék valamennyi biztosítottnak. Szolvenciájuk védelme érdekében a törvény felső határokat ír elő a biztosítók beavatkozására a nagyobb természeti katasztrófák esetén. Az Assuralia biztosító rámutat arra, hogy a súlyos időjárás miatt bekövetkezett kárigények száma az elmúlt évtizedben emelkedő tendenciát mutatott.

“Az ilyen típusú incidensek gyakorisága az elkövetkező években tovább fog nőni”, többek között az éghajlatváltozás hatásai miatt – mondja Hilde Vernaillen, az Assuralia elnöke, ezért úgy érvelnek, hogy ezt a köz- és magánszféra közötti partnerséget a károk megtérítése érdekében fenntarthatóbbá kell tenni – írja a Het Nieuwsblad.