Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
19,040 $

A jövő hét folyamán mérséklődik a hőség, és egy ideig nem is tér vissza

Fotó: Unsplash/Zwaddi
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 7. - 23:42

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mit hoz majd a hidegörvény, mivel cselesen mozog, így a csapadék valószínűségét is elég nehéz megjósolni, de hőség egy időre garantáltan eltűnik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán osztotta meg, hogy a jövő héten egy anticiklon peremén tengődik majd a Kárpát-medence, ennek a légörvények a délkeleti, keleti része mentén némileg hűvösebb levegő szivárog be, illetve a magasabb szinteken egy hidegörvény is ólálkodik. A hidegörvény pontos helyzete, illetve mozgása feladja a leckét az előrejelző modelleknek, még nem nagyon találják a helyét, ezáltal pedig a csapadék esélyek is folyamatosan változnak.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól
Fotó: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

Ami biztosabb pont a jövő heti előrejelzésekben, hogy mérsékelten meleg időre kell számítani, a hőség délkeleten is mérséklődik és egy ideig nem tér vissza. A hűvösebb levegőnek hála a hajnalok is frissítőek lesznek, így hőmérséklet szempontjából nem lesz sok panasz az időjárásra. A meghatározó áramlás északi, északkeleti lesz (anticiklon peremén vagyunk), így a levegő is mozogni a fog az előttünk álló héten.

Itt az örvény, hol az örvény?

Nagyjából, most az „itt a piros, hol a piros?” játék zajlik a légkör kb. 5000 méteres magasságában, mert a hidegörvény helyzetét folyamatosan máshova prognosztizálják a numerikus időjárási modellek. A hidegörvény labilizálja légkört, így lehetőséget teremt a záporok, zivatarok kialakulásának, így a helyzetének pontos ismerete kulcsfontosságú (lenne).

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a hét elején a nyugati, majd a keleti, délkeleti országrészben alakulhatnak ki szórványos jelleggel záporok, zivatarok. A hét második felében pedig a helyi jelleggel hozhatnak öntözést csapadékgócok.

Az tisztán látszik, hogy az aszályhelyzetet ez nem fogja megoldani! A tartós, kiadós csapadék minimális eséllyel szerepel a jövő heti forgatókönyvek között. A bélyeg-diagramon is jól kivehető, hogy a csapadék területei eloszlása hektikus lesz, illetve az is szembetűnő, hogy hazánktól keletre jóval nagyobb a kiadósabb csapadék esélye. Egy-egy forgatókönyv a keleti, délkeleti részek fölé is behozza a nagyobb csapadékösszegeket, de ezek esélye csekély.