Szellemhajó-flottával játssza ki Irán és Kína az Egyesült Államok szankcióit

Illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Reuters Pool/Christopher Pike
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.21 - 21:38

Egy új riport szerint Irán 123, papíron más országok zászlaja alatt hajózó tankeren szállít a feketepiacon keresztül vásárolt olajat Kínának, ezzel megkerülve az Egyesült Államok által atomprogramjuk miatt rájuk kivetett szankciókat.

Vasárnap számolt be a Daily Mail arról, hogy Irán egy immár 123, más országok zászlaja alatt futó hajóból álló szellemflottával szállít feketepiaci olajat Kínának és az ebből befolyó pénzt fordítják atomprogramjuk finanszírozására. A lap szerint így naponta több millió hordónyi kőolaj jut el Kínába.

Hírszerzési szakértők szerint az ultrakonzervatív Ebrahim Raiszit szombaton elnökké választó ország ezzel a bevétellel a nemzetközi szankciók ellenére is tudja növelni nukleáris kapacitását.

A flotta több módszerrel kerüli el, hogy lekapcsolják, amiért törvényellenes szállítmányt fuvaroznak. Egyrészt olyan kis országok zászlaja alatt hajóznak, amelyek nem tudják távolról követni őket, emellett a GPS-adatokat is manipulálják, hogy ne látszódjon, amikor tiltott helyen kötnek ki.

A Mailnek eljuttatott műholdképeken a flotta tagjai láthatóak, ahogy feltehetően a Dél-Kínai-tengeren áttöltik rakományukat kínai tankerekbe.

Az Egyesült Államok szankciói elviekben arra irányulnak, hogy Irán ne tudja az olaj eladásából származó jövedelmeit terroristák és az atomprogramjuk finanszírozására, azonban egy, az iráni atomprogram leállításáért küzdő szervezet, az UANI szerint Kína egyre több olajat vásárol tőlük feketén, így meg tudják kerülni a szankciókat.

A szervezet február és május között hét szellemhajó regisztrációját tudta töröltetni a hatóságoknál. Az armada azonban összesen százmillió hordónyi nyers és 12 millió hordónyi folyékony kőolajat tudnak szállítani egyszerre.