Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,012 $

Irán ENSZ-képviselete állítja, hogy Teheránnak nincs köze a támadáshoz

Jogosnak nevezte Irán ENSZ-képviselete a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadását, egyúttal leszögezte, Teheránnak nincs köze a harcokhoz.

Fotó: Izraeli katonák Szderót déli városban 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/AP/Cafrir Abajov
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

A képviselet határozott lépésnek nevezte a Hamász és a vele szövetséges Iszlám Dzsihád terrorszervezet szombaton indított támadását, mondván, az „teljes mértékben elfogadható önvédelem az immár hét évtizede tartó megszállásra, illetve a cionista rezsim által elkövetett borzasztó bűnökre válaszul”.

„Ismét hangsúlyozzuk töretlen a támogatásunk Palesztina felé, mindazonáltal nincs közünk Palesztina válaszlépéséhez, melyről kizárólag maguk a palesztinok döntöttek” Soron kívül Megszólalt a Nemzeti Színházban balesetet szenvedő Szász Júlia

– áll a közleményben.

A képviselet részéről emellett leszögezték, az Izrael elleni támadás az izraeli biztonsági szervek hatalmas kudarca, kiemelve, hogy Izrael most az Iránra mutogatással akarja e kudarcot bagatellizálni – írta meg az Infostart az MTI-re hivatkozva.

Mint ismert, Irán régóta támogatja a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot – a többi között anyagilag is –, a szervezetek Izrael elleni támadását pedig televíziós képsorok szerint Irán-szerte számos városban ünnepelték.

Emellett érdemes megjegyezni, az Iszlám Dzsihád vezetője, Zijád en-Nalaha és a Hamászt irányító Iszmaíl Hanije júniusban Teheránba látogatott, ahol Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszterrel folytattak megbeszéléseket.