Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Indonézia törvényben tiltja a házasságon kívüli szexuális együttlétet

Fotó: Unsplash/Yan
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha már a 21. században élünk, Indonézia most egy újabb lépést tett a fundamentalizmus felé, e lépése pedig egyértelműen a szabadságjogok korlátozásának minősül.

Indonézia parlamentje elfogadta azt a törvényt, melynek értelmében tilos a házasságon kívüli szex, de további átfogó változtatásokat is eszközölnek a büntető törvénykönyvben. Kritikusok szerint a világ harmadik legnagyobb demokráciája remek úton halad a fundamentalizmus felé.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Érdemes tudni, hogy a törvénykönyv nem csupán a helyeikre, de az odalátogató külföldiekre is érvényes, ráadásul egy olyan törvénymódosítást is elfogadtak ezzel együtt, mely komoly büntetést szab ki azokra, akik “megsértik az elnököt”.

A Guardian jelentése szerint jogvédő csoportok azonnal felszólaltak a törvénymódosítások ellen, elítélve a polgári szabadságjogok korlátozását, valamint a vallási fundamentalizmus irányába történő szándékolt elmozdulást.

E törvény komolyan visszavetheti az ország megítélését

Az emberi jogi miniszter a parlamentben állította, “mindent megtettek” azért, hogy a fontos kérdésekben született különböző véleményeket “figyelembe vegyék”, kijelentve, hogy azért hozták meg “ezt a történelmi döntést”, hogy “maguk mögött hagyják a gyarmati büntetőtörvénykönyvet, melyet megörököltek”.

Az új törvény szerencsére nem azonnal lép hatályba, ugyanis legfeljebb három év áll rendelkezésére a kormánynak ahhoz, hogy a régit az újra cseréljék, fokozatos ki- és bevezetéssel. Érdekes módon a törvényt még annak ellenére is elfogadták, hogy az ország jelentős üzleti szereplői figyelmeztették a kormányt, ezzel nagyon sokat árthatnak Indonézia turisztikai és befektetési megítélésének.

A konkrétumok: a házasságon kívüli szex az új törvény értelmében legkevesebb egy év börtönbüntetéssel, míg a házasságon kívüli élettársi kapcsolat hat hónap börtönnel lesz büntethető.

Az egyik törvényhozó kicsit konkretizálta is a dolgot egy példával: ha egy Balira látogató turista szexuális kapcsolatot létesít egy indonéz állampolgárral, és ezt az indonéz személy hozzátartozója, vagy gyermeke jelenti a rendőrségnek, úgy a turistát letartóztatják.