Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

Fotó: MTI/Soós Lajos
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ezt pedig Szijjártó Péter jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatójának keretében.

A Portfolio számolt be arról, hogy Szijjártó Péter kedden egy budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, Magyarország hosszú távú gázvásárlási szerződést köt Azerbajdzsánnal. Közlése szerint a megállapodás kapcsán már előrehaladott tárgyalások folynak a magyar és az azeri kormány között.

Szijjártó a szerb bányászati és energiaügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót, melyben megosztotta, annak érdekében, hogy biztosított legyen a magyar földgázellátás, diverzifikációra van szükség, magyarul új források bevonására.

“A hosszú távú ellátásbiztonság gyakorlatilag ezen múlik, és amikor a legreálisabb forgatókönyvet keressünk, hogy országaink földgázellátását diverzifikáljuk, akkor a legreálisabb forgatókönyv az Azerbajdzsánból történő megnövekedett földgázszállítás lehetősége.”

Mint ismert, az azeri elnök nemrég Budapesten járt, látogatása során pedig fény derült arra, hogy egy zöld áramimport szerződés is körvonalazódik Magyarország és Azerbajdzsán között, most pedig arról jelentett a külügyminiszter, hogy a gázvásárlásra vonatkozó tárgyalások is előrehaladott státuszban vannak.

Azt nem részletezte a külügyminiszter, hogy ez a megállapodás hány évre szólna, ám azt sugallta, hogy az azeri kitermelés a duplájára növekedhet a következő években, és ebből a plusz mennyiségből vásárolna Magyarország is a jövőben.

“Ennek a földgáznak a Magyarországra történő eljuttatását két útvonalon képzeljük el: Törökországból Bulgárián át egyrészt Románián, másrészt Szerbián keresztül Magyarországra”

– jegyezte meg Szijjártó.