Elkészült az új Hold-misszió alapkövének számító űrrakéta

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 24. - 10:51

A NASA befejezte annak a hatalmas méretekkel rendelkező rakétának a fejlesztését, amellyel az Artemis I küldetés alkalmával megvizsgálhatják a későbbi emberi missziókban rejlő potenciált.

Az amerikai űrügynökség sikeresen bejezte a Space-Launch System (SLS) névre hallgató rakéta építési munkálatait, a floridai Kennedy Űrközpont hangárjában ugyanis helyére kerültek az utolsó komponensek is.

A mérnökök csütörtökön csatlakoztatták a hordozórakéta tetejére az Orion űrhajót, ezáltal a struktúra közel 100 méteresre nőtt, ami a SpaceX Starship monstruma után az egyik legnagyobb modulnak számít – olvasható a NASA közleményében.

Első körben az SLS-t fogják letesztelni, meg kell ugyanis vizsgálniuk, rendeltetésszerűen működnek-e az üzemanyagtartályok, valamint képes-e úgy leszállni az egység, hogy közben nem sérülnek a potenciálisan gyúlékony részek.

Ha sikerrel veszik a rutintesztet, akkor kitűzhetik az Artemis I hivatalos dátumát, mely során egy pilóta nélküli küldetéssel eljuttathatják az Oriont a Holdhoz, ahol hat napon keresztül az égitest körül keringhet majd, ezt követően pedig vissza fog térni a Földre.

Akár már jövőre elindulhat a projekt, ami jó hír lehet a NASA számára, hiszen sokan kételkedtek abban, sikerül időben befejezniük az SLS-szel kapcsolatos finomhangolásokat, mivel a teljes programot sorozatos csúszások és halasztások jellemezték.