Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
69,907 $

Örökre elbúcsúzhatunk a tengeri jégtől az Antarktiszon, aggódnak az éghajlatkutatók

Attól tartanak, hogy a jégtakaró tovább zsugorodik, ami súlyos hatással lehet a globális klímára.

...svg content...fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Ella Gilbert, a British Antarctic Survey sarkvidéki klímakutatója éghajlati rendszerünk „létfontosságú részének” nevezte az Antarktisz jégtakaróját, ám rendkívül aggasztónak tartja, hogy a tengeri jég hamarosan teljesen eltűnhet.

A közelmúltig a tengeri jég mérete viszonylag stabil keretek között ingadozott, azonban a 2016-os minimumkiterjedés óta sokat romlott a helyzet. 2024-ben mindössze 1,985 millió négyzetkilométerre csökkent a mérete, és hónapokig rekordalacsony volt a szintje – írja a Live Science. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

„Ha az éghajlati rendszer bármelyik része megváltozik, annak hullámzó hatásai vannak, amelyek az egész világon érezhetőek lesznek – nem feltétlenül azonnal, hanem évek múlva” – fejtette ki Gilbert, aki szerinte ezek a „hullámok” egyre nagyobbak.

Mivel a globális óceánok vízhozamának csaknem 40%-a az antarktiszi partvidékről ered, ezért a jégtakaró kiemelt szerepet játszik bolygónk éghajlati rendszerének szabályozásban. A ritmikus tágulás és zsugorodás pedig tápanyagokat, oxigént és hőt szállít a világ minden tájára, valamint a szén-dioxid szinten tartásában is elengedhetetlen fontosságú.

Martin Siegert glaciológus úgy véli, hogy a jelenlegi tendencia komor jövőt eredményezhet: „a tengeri jég elvesztésével ugyanaz a folyamat játszódhat le, mint az Északi-sarkvidéken, ami miatt az Antarktisz is egyre gyorsuló ütemben fog melegedni. Ez pedig katasztrofális helyzetet okozhat bolygónkon” – fogalmazott.