Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,052 $

Aranyport köhög ki magából az Antarktisz legaktívabb tűzhányója

Nem is keveset, a légmozgás ráadásul messzire szállítja az értékes porszemeket.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az Antarktiszon számtalan vulkán található, amelyek többségét a nyugati részeken és a Marie Byrd Land környékén fedeztek fel. Csak ezekben a térségekben mintegy 140 tűzhányót regisztráltak a kutatók, melynek azonban többsége hosszú ideje szunnyad, és mindössze 8-9 aktív közülük.

Nem így volt ez az utolsó jégkorszak idején, amikor gigantikus kitörések rázhatták meg az Antarktiszt, melyek közül sok nagyobb és erőteljesebb volt, mint bármelyik más a modern történelem során – írja az IFL Science. Soron kívül Egy rendőrre is rátámadt a szüleivel végző újpesti kettős gyilkos

A kontinens egyik legaktívabb vulkánja a Ross-szigeten található Erebus, amely az Antarktisz legmagasabb aktív tűzhányója a maga 3794 méterével, egyben a legdélebbi aktív vulkán címét is viseli.

A szigeten két további tűzhányó is található, az Erebus azonban valóban folyamatos aktivitást mutat, kráterében pedig az első, 1972-es észlelése óta perzselő forróságú lávató fortyog, a vulkán emellett rendszeresen gáz- és gőzkitöréseket produkál.

Ezek során sziklatömb méretű kőzetek is kilökődhetnek, ám ami ennél is érdekesebb, hogy a becslések szerint az Erebus gázkitöréseiben parányi aranyporszemek is találhatók. Elemzések szerint egyetlen nap alatt mintegy 80 grammnyi aranyat szór szét a vulkán, melynek nyomai ezer kilométerrel arrébb is kimutathatók.

Xavi megerősítette, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de vissza akar térni

Xavi nem kertelt, és elárulta, hogy Laporta, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de továbbra is a Barca szurkolója marad.