Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,32 Ft
Euró
393,00 Ft
Font
459,69 Ft
Bitcoin
67,275 $

A kutatók az ózonréteget féltik az Észak-Európa felé tartó vulkáni füstfelhőtől

Egészségügyi vészhelyzettől nem kell tartani, az ózonréteg viszont károsodhat.

MTI/EPA/Anton Brink
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az izlandi Reykjanes-félszigeten található Sundhnukur krátersornál közelmúltban regisztrált negyedik kitörés a magmakiáramlás szempontjából a legnagyobbnak tekinthető. A kibocsátott kén-dioxid felhő pedig egyenesen Észak-Európa felé tart.

Habár a tudósok véleménye alapján a felhő nem fenyeget egészségügyi vészhelyzettel, és az is jó hír, hogy a lávafolyam nem érte el a tengert – ami további veszélyes gázok felszabadulásával járt volna -, a sarkvidék feletti ózonréteg állapotát mindazonáltal tovább ronthatja. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

Március 17-én a vulkán másodpercenként mintegy 50 kilogrammnyi kén-dioxidot bocsájtott ki az izlandi meteorológiai hivatal közleménye szerint. A közeli Svartsengi erőmű dolgozóit a gáz magas szintje miatt evakuálták a létesítményből, a helyieket pedig a polgári védelem figyelmeztette, hogy maradjanak a házaikban – írja a Live Science.

A kén-dioxid-kibocsátás hétfő óta ugyan jelentősen visszaesett, ám a Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) – amely műholdas adatok segítségével követi nyomon az időjárási és éghajlati változásokat, egy 5 kilométer magas füst- és gázoszlopot mutatott ki, amely Nagy-Britannia és Skandinávia felett fog elhaladni a következő napokban.

A CAMS továbbra is nyomon követi a füstfelhőt, nyilatkozta Mark Parrington, az intézmény vezető kutatója, aki azt is közölte, nem számítanak arra, hogy az bármilyen hatással lesz a felszíni levegő minőségére, vagy az időjárásra. Hozzátette azonban, hogy a kibocsátás figyelemmel követése továbbra is fontos, hiszen a gáz reakcióba léphet a légköri ózonmolekulákkal, csökkentve azok mennyiségét, ami káros hatással lehet az ózonrétegre.