Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Sikeresen tesztelték az SLS-t, a NASA által épített utolsó rakétát

Fotó: NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai űrügynökség történetének utolsó rakétáját tesztelheti a NASA, átadva a terepet az ambiciózus magánvállalatoknak, mint például a SpaceX vagy a Blue Origin.

Több mint egy évtizedig tartott és több tízmilliárd dollárt emésztett fel a projekt, melynek gyümölcse ezen a héten került kilövőállomásra Mississippiben – olvasható a CNET jelentésében.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Az SLS névre keresztelt rakéta óriási, sűrű fehér felhőket hányt a Stennis Space Center környékén található erdőségbe, miközben nyolc percen keresztül forró lángcsóvák csaptak fel az alsó részéből, ellenőrizvén a szerkezet ellenállóképességét.

Ha minden jól alakul, az SLS segítségével a NASA novemberben több évtizedes csendet törhet meg, és újból ember nélküli missziót indíthat a Holdra. Habár komoly eredményként értékelhető a sikeres teszt, mégis felemás az űrhivatal öröme, hiszen elképzelhető, ez volt a NASA utolsó rakétatesztelése.

Az SLS fejlesztése rendkívül hosszúra nyúlt, és többször is túllépték a programra szánt pénzügyi kereteket, melyet folyamatosan a Kongresszus finanszírozott. A 2021-es indulás közel öt évvel az eredeti terveket követően realizálódott, és milliárdokkal többe került, mint amennyit előzetesen a projektre félretettek.

Mindeközben a SpaceX sikeresen bontogatta szárnyait, az Elon Musk vezetése alatt lévő vállalat sorra állította Föld körüli pályára Falcon 9 rakétájával a Starlink műholdakat, továbbá belekezdett a Starship űrhajók tesztelésébe is, mellyel akár még ebben az évtizedben embereket küldhetnek a Marsra.

A NASA szerződést is kötött a céggel, melynek értelmében a SpaceX legkorábban 2024-ben asztronautákat szállíthat el a Holdra, valamint onnan vissza a Földre, ami óriási előrelépés lenne nemcsak Elon Musk, hanem az egész emberiség számára.