Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,75 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
64,253 $

Sikeresen tesztelték az SLS-t, a NASA által épített utolsó rakétát

Az amerikai űrügynökség történetének utolsó rakétáját tesztelheti a NASA, átadva a terepet az ambiciózus magánvállalatoknak, mint például a SpaceX vagy a Blue Origin.

...svg content...Fotó: NASA
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Több mint egy évtizedig tartott és több tízmilliárd dollárt emésztett fel a projekt, melynek gyümölcse ezen a héten került kilövőállomásra Mississippiben – olvasható a CNET jelentésében.

Az SLS névre keresztelt rakéta óriási, sűrű fehér felhőket hányt a Stennis Space Center környékén található erdőségbe, miközben nyolc percen keresztül forró lángcsóvák csaptak fel az alsó részéből, ellenőrizvén a szerkezet ellenállóképességét. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

Ha minden jól alakul, az SLS segítségével a NASA novemberben több évtizedes csendet törhet meg, és újból ember nélküli missziót indíthat a Holdra. Habár komoly eredményként értékelhető a sikeres teszt, mégis felemás az űrhivatal öröme, hiszen elképzelhető, ez volt a NASA utolsó rakétatesztelése.

Az SLS fejlesztése rendkívül hosszúra nyúlt, és többször is túllépték a programra szánt pénzügyi kereteket, melyet folyamatosan a Kongresszus finanszírozott. A 2021-es indulás közel öt évvel az eredeti terveket követően realizálódott, és milliárdokkal többe került, mint amennyit előzetesen a projektre félretettek.

Mindeközben a SpaceX sikeresen bontogatta szárnyait, az Elon Musk vezetése alatt lévő vállalat sorra állította Föld körüli pályára Falcon 9 rakétájával a Starlink műholdakat, továbbá belekezdett a Starship űrhajók tesztelésébe is, mellyel akár még ebben az évtizedben embereket küldhetnek a Marsra.

A NASA szerződést is kötött a céggel, melynek értelmében a SpaceX legkorábban 2024-ben asztronautákat szállíthat el a Holdra, valamint onnan vissza a Földre, ami óriási előrelépés lenne nemcsak Elon Musk, hanem az egész emberiség számára.

Szlovákia válaszlépésekkel fenyegette meg Ukrajnát az olajszállítás blokkolása miatt

A szlovák vezetés élesen bírálta Ukrajnát az orosz Lukoil olajszállításainak blokkolása miatt, válaszlépéseket helyezve kilátásba.

Rekordok sora jelzi, hogy a Föld a valaha mért legforróbb napjait éli át

A Föld két egymást követő napon is megdöntötte saját hőmérsékleti rekordját, riasztó mérföldkövet állítva a globális felmelegedés történetében.