Dollár
381,98 Ft
Euró
392,04 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,605 $

Így fog kinézni a NASA Holdra szánt űrállomása

Fotó: Flickr/NASA Johnson
not image

Kulcsár Péter

2021. március 20. - 07:07

Fantasztikus fényképeken csodálhatjuk meg az amerikai űrhivatal átmeneti űrállomásának koncepciós rendereit, melyen azok az űrhajósok fognak tartózkodni, akik később a holdbázisra utazhatnak.

A NASA több tucat új fotót tett közzé a SpaceX Dragon XL egységéről, amely az űrügynökség Gateway szerkezetéhez fog csatlakozni, mellyel az asztronauták a Holdra léphetnek.

Soron kívül Újabb szomorú negatív mérföldkő előtt a koronavírus, rengetegen hunytak el

A hírek azután érkeztek, hogy a NASA fontos szerződést kötött az Elon Musk által vezetett SpaceX vállalattal, melynek értelmében legalább két misszió erejéig Dragon-kapszulákat biztosítanak az űrhivatal projektjei számára.

A Dragon XL modul egy teherszállító egység lesz, ami a Gateway-re szállíthatja a különböző alkatrészeket, tudományos mérőműszereket és eszközöket, valamint egyéb szükséges ellátmányokat.

A Gateway komoly mérföldköve az elkövetkező évtizedek Artemis-misszióinak, így a Holdra történő utazás és a telepek, illetve kutatóállomások kialakítása már nem sci-fi lesz, hanem a valós életben is megtörténhet.

A NASA az előzetes tervek alapján 2024-ben ismét embert juttathat a Holdra, köztük egy nőt is, ebben pedig a Gateway kulcsfontosságú szerepet játszhat.

SpaceX LM Hero Illustration_9

Ha minden jól alakul, leghamarabb 2024 májusában a SpaceX Falcon Heavy rakétája segítségével lőhetik ki a világűrbe a Gateway meghajtóelemeit, valamint a logisztikai állomást is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.