Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Így fog kinézni a NASA Holdra szánt űrállomása

Fantasztikus fényképeken csodálhatjuk meg az amerikai űrhivatal átmeneti űrállomásának koncepciós rendereit, melyen azok az űrhajósok fognak tartózkodni, akik később a holdbázisra utazhatnak.

...svg content...Fotó: Flickr/NASA Johnson
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A NASA több tucat új fotót tett közzé a SpaceX Dragon XL egységéről, amely az űrügynökség Gateway szerkezetéhez fog csatlakozni, mellyel az asztronauták a Holdra léphetnek.

A hírek azután érkeztek, hogy a NASA fontos szerződést kötött az Elon Musk által vezetett SpaceX vállalattal, melynek értelmében legalább két misszió erejéig Dragon-kapszulákat biztosítanak az űrhivatal projektjei számára. Soron kívül Hiába az átoltottság, egyre nő a szamárköhögéses esetek száma

A Dragon XL modul egy teherszállító egység lesz, ami a Gateway-re szállíthatja a különböző alkatrészeket, tudományos mérőműszereket és eszközöket, valamint egyéb szükséges ellátmányokat.

A Gateway komoly mérföldköve az elkövetkező évtizedek Artemis-misszióinak, így a Holdra történő utazás és a telepek, illetve kutatóállomások kialakítása már nem sci-fi lesz, hanem a valós életben is megtörténhet.

A NASA az előzetes tervek alapján 2024-ben ismét embert juttathat a Holdra, köztük egy nőt is, ebben pedig a Gateway kulcsfontosságú szerepet játszhat.

SpaceX LM Hero Illustration_9

Ha minden jól alakul, leghamarabb 2024 májusában a SpaceX Falcon Heavy rakétája segítségével lőhetik ki a világűrbe a Gateway meghajtóelemeit, valamint a logisztikai állomást is.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.