Sci-fi filmbe illő hőpajzzsal szerelték fel a SpaceX Starship rakétáját

Fotó: Twitter/Austin Barnard
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egy texasi fotósnak hála eszméletlen részletességű fényképeken csodálhatjuk meg a SpaceX Starship űrhajójának külső burkolatát.

Austin Barnard legutóbbi Twitter-bejegyzésében az Elon Musk által vezetett magánvállalat Starship prototípusának külső hőpajzsát figyelhetjük meg olyan felbontás mellett, amit korábban egyszer sem tehettünk meg.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Az űrhajó védőrétege szabályos hatszögletű kerámia csempékből áll, amiket úgy terveztek meg, hogy visszaverjék azt az óriási mennyiségű hősugárzást, amely kilövéskor és az űrbe való repüléskor keletkezik a rakéta körül a Föld atmoszférájában.

Elon Musk egyik Twitter-videójában is látni lehet a szerkezet hatékonyságát, a hőpajzs csempéit ugyanis speciális lángszórókkal 1 300 Celsius-fokig hevítik, mégis stabilan állja a sarat.

A csempéket úgy alakították ki, hogy átvészelje a hasraeséses „belly flop” manővert, amelyet a Starship a Földre való visszatérésekor hajt végre, így elkerülhető a rakéta landolás következtében történő elégése.

Bár Musk 2019-ben még arról írt, hogy semmilyen hőszigetelést sem kell majd alkalmazni a marsi űrhajóknál, később mégis olyan megoldások kifejlesztésén dolgoztak, amivel minimalizálni lehet a hőterhelés rakétára mért negatív hatásait.

A SpaceX a 2019-es Starhopper prototípusok óta teszteli a csempéket, azóta már megannyi fejlesztést végrehajtottak az egységen, nemrég például óriási robotkarokkal illesztették egymáshoz a hatszögletű hőpajzsdarabkákat.