Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Már júliusban univerzumba küldheti a SpaceX az első Starship rakétát

Fotó: Twitter/Elon Musk
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legújabb információk szerint az Elon Musk által vezetett magáncég a Starship prototípusát már idén nyáron kilőheti a világűrbe.

Habár a NASASpaceFlight portál híreszteléseit még nem szabad készpénznek vennünk, a SpaceX állítólag július elsejei határidővel tűzte ki legújabb célját, mely szerint a Super Heavy BN3 és Starship SN20 boostereket az univerzumba bocsáthatják.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

A hírek azután érkeztek, hogy a vállalat legutóbbi modelljét, az SN11-et kilövőállomásra helyezték múlt héten. Az SN11-gyel a SpaceX negyedik magassági tesztrepülését hajthatja végre, ezáltal egy lépéssel közelebb kerülhetnek a marsi utazás felé.

Az SN11-et követően az SN15, SN16 és SN17 prototípusok működését ellenőrizhetik, mindeközben pedig a Super Heavy BN1 és BN2 boostereket egyaránt szolgálatba állíthatják.

A SpaceX-nek eddig három teljes méretű rakétát sikerült nagyjából 10 kilométeres magasságig kilőni. Ezek az egységek úgynevezett hasraeséses “bellyflop” manőver segítségével értek talajt, azonban egyikük sem élte túl az ereszkedést, kivéve az SN10-et, ami egy percig bírta, majd felrobbant.

Mindezekből kifolyólag július elseje eléggé ambiciózus dátum a SpaceX szempontjából, amivel valószínűleg a vállalat is számolt.

Habár szinte biztosra vehető, hogy néhány hónap alatt még nem tudják eljuttatni olyan szintre az 50 méter magas rakétát, hogy biztonságos legyen, mégis jó látni, hogy Elon Muskék komolyan gondolják a Mars-projektet, és egy pillanatra sem állnak le a munkálatok során.