Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,05 Ft
Euró
392,76 Ft
Font
458,39 Ft
Bitcoin
61,279 $

Már júliusban univerzumba küldheti a SpaceX az első Starship rakétát

A legújabb információk szerint az Elon Musk által vezetett magáncég a Starship prototípusát már idén nyáron kilőheti a világűrbe.

Fotó: Twitter/Elon Musk
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár a NASASpaceFlight portál híreszteléseit még nem szabad készpénznek vennünk, a SpaceX állítólag július elsejei határidővel tűzte ki legújabb célját, mely szerint a Super Heavy BN3 és Starship SN20 boostereket az univerzumba bocsáthatják.

A hírek azután érkeztek, hogy a vállalat legutóbbi modelljét, az SN11-et kilövőállomásra helyezték múlt héten. Az SN11-gyel a SpaceX negyedik magassági tesztrepülését hajthatja végre, ezáltal egy lépéssel közelebb kerülhetnek a marsi utazás felé. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

Az SN11-et követően az SN15, SN16 és SN17 prototípusok működését ellenőrizhetik, mindeközben pedig a Super Heavy BN1 és BN2 boostereket egyaránt szolgálatba állíthatják.

A SpaceX-nek eddig három teljes méretű rakétát sikerült nagyjából 10 kilométeres magasságig kilőni. Ezek az egységek úgynevezett hasraeséses „bellyflop” manőver segítségével értek talajt, azonban egyikük sem élte túl az ereszkedést, kivéve az SN10-et, ami egy percig bírta, majd felrobbant.

Mindezekből kifolyólag július elseje eléggé ambiciózus dátum a SpaceX szempontjából, amivel valószínűleg a vállalat is számolt.

Habár szinte biztosra vehető, hogy néhány hónap alatt még nem tudják eljuttatni olyan szintre az 50 méter magas rakétát, hogy biztonságos legyen, mégis jó látni, hogy Elon Muskék komolyan gondolják a Mars-projektet, és egy pillanatra sem állnak le a munkálatok során.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.