Dollár
427,96 Ft
Euró
421,62 Ft
Font
481,45 Ft
Bitcoin
19,971 $

Nemsokára tesztelhetik a SpaceX következő prototípusát

Fotó: Darrell Etherington
not image

Kulcsár Péter

2021. március 11. - 19:03

Vajon felrobbanhat-e a következő Starship űrhajó – ez itt a kérdés.

A NASA Spaceflight legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy a masszív Starship legújabb prototípusát már felállították a texasi Boca Chicában található kilövőállomáson, így hamarosan beindíthatják az egységet.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Az SN11 névre keresztelt szerkezettel egy teljes repüléstesztet hajthatnak végre, és bár elődje, az SN8, az SN9 és SN10 kudarcot vallottak, és utóbbi egy hatalmas tűzbombaként robbant fel, az új modultól azt remélik, nem történhet galiba a rendszerével.

Egyelőre kérdéses, hogy az SN11 valóban kiállja-e a tesztelések során jelentkező óriási hőterhelést, az viszont jó hír, hogy a SpaceX továbbra sem lankad, és szinte napok alatt végrehajtják a Starship űrhajókkal kapcsolatos kísérleteket.

Ha minden jól alakul, akkor az SN11 jövő héten emelkedhet a magasba, azt még viszont nem tudni, pontosan milyen dátumot tűztek ki végső időpontnak.

Az SN11 a korábbi modellekhez képest egy sokkal biztonságosabb, enyhébb landolási procedúrával érhet talajt, így nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a szerkezet túl is éli a folyamatokat.

“Legközelebb legalább két erőforrás aktív marad – ha az elsővel vagy a másodikkal problémák adódnak, akkor a harmadik motort még mindig újra tudjuk indítani” – magyarázta a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk korábbi Twitter-bejegyzésében, amelyet az SN10 felrobbanása utána írt ki a közösségi média platformjára.