Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

A valaha volt legnagyobb űrszemetet bocsátották ki az univerzumba

A NASA tovább mélyítette az űrhulladékkal kapcsolatos problémákat, miután a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hatalmas darab szemetet választottak le.

Fotó: NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Spaceflight Now magazin értesülései szerint a szóban forgó hulladék egy 2,9 tonnás szállítmány, amely az űrállomás energia-utánpótlására használt régi akkumulátorokból áll. Még mielőtt belépne a Föld atmoszférájába a szemétdarab, összesen 2-4 éven keresztül a bolygónk körül fog keringeni.

Attól szerencsére nem kell tartanunk, hogy a fejünkre esik a közel három tonnányi űrszemét, hiszen az ISS leválasztott alkatrészei általában még azelőtt elégnek, hogy talajt érnének. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

A jelenlegi, japán űrprogramban részt vevő asztronauták által alkalmazott HTV modulok nem mindig égnek el teljesen, azonban úgy tervezték meg őket, hogy a kisebb részek az Csendes-óceán mélyére hulljanak le.

Leah Cheshier, a NASA kommunikációs szakértője elmondta, minimális a masszív űrhulladék becsapódásának esélye, ugyanis a legnagyobb valószínűség szerint az atmoszférában történő zuhanás következtében porrá fog égni.

A világűr ennek ellenére továbbra is tele lesz űrszeméttel, amelyet az elmúlt közel hét évtized során halmozott fel az emberiség.

Az űrbéli törmelékek nagy részét űrhajók visszamaradt darabjai, lekapcsolt műholdak, valamint rakéták és meghajtóegységek magukra maradt moduljai teszik ki. Egy-egy ilyen űrszemét óriási veszélyekkel fenyegeti az ISS-en tartózkodó asztronautákat, hiszen egy esetleges, 29 ezer km/h-ás ütközésnek végeláthatatlan következményei lehetnek.