Lézerrel olvasztanák fel a Föld körül keringő űrszemetet

not image

Kulcsár Péter

2021.február.20 - 10:14

Az univerzumban a különböző missziók után rengeteg űrszemét és űrtörmelék gyülemlett fel, amelyek komoly veszélyekkel fenyegetik a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronautákat és a jövőbeni küldetések személyzetét egyaránt.

A világűrben található műholdak közel 60 százalékát, vagyis nagyjából 6 ezer egységet már nem használnak, ezért magányosan repkednek Föld körüli pályákon. Ha a szatellitek nekiütköznek a különböző űrjárműveknek, annak végeláthatatlan következményei lehetnek, ezért eltávolításuk továbbra is az egyik legégetőbb problémaként tornyosul a mérnökök elé.

Jegor Loktyionov orosz fizikus nemrég azzal állt elő, hogy egy világűrbe kihelyezett lézerfegyverrel plazmává lehetne változtatni a törmelékeket, ezáltal megsemmisíthetnék az űrszemetek nagy részét – tudósított a The Academic Times tudományos portál.

Loktyionov különféle űrhajóknál használatos anyagokat tesztelt le, és megnézte, miként reagálnak a lézernyalábok pulzálására. A kutató elmondása szerint mindezidáig csak nagyon kevesen mutattak be gyakorlatban is alkalmazható megoldást az űrszemetek likvidálására, az ő ötlete azonban olcsó, egyben megbízható is.

“Ha a világűrből lőjük ki a lézert, azzal lényegében nullára csökkenthetjük az eljárás rizikóját. Univerzumból kibocsátott precíz lézersugarakkal elősegíthetnénk az űrhulladékokkal kapcsolatos újrahasznosítási folyamatokat” – írta Loktyionov legutóbbi tanulmányában.

Az orosz professzor egy két évvel korábbi kutatásában már felvetette, hogy az űrtörmelékeket olvasztott plazmává lehetne alakítani, amit később űrhajók és rakéták meghajtórendszerében használhatnának fel.

Loktyionov megoldása nem is lehetne időszerűbb, hiszen a SpaceX és az Amazon a közeljövőben további műholdakat tervez pályára állítani, ezáltal sokkal több űrszemét képződhet bolygónk körül, mint korábban, megnehezítve ezzel a mérnökök és asztronómusok dolgát, ugyanis nemcsak űrutazás, hanem csillagászati megfigyelések során is akadályozhatják feladatukban a törmelékek a szakembereket.