Újabb 60 Starlink műholdat állított pályára a SpaceX

not image

Kulcsár Péter

2021. február 7. - 00:17

Csütörtök reggel a Starlink-misszió keretein belül a SpaceX további 60 műholdat lőtt ki a világűrbe.

Helyi idő szerint hajnali 1:19-kor az Elon Musk birtokában lévő vállalat Falcon 9 rakétája sikeresen felszállt a floridai kilövőállomásról, majd Föld körüli pályára állította azokat a műholdakat, amelyekkel tovább erősíthetik a nagyszabású internethálózat térerejét az univerzumban.

Az egység zökkenőmentesen végrehajtotta a feladatát, a booster pedig az “Of Course I Still Love You” nevezetű ikonikus drónhajón landolt néhány perccel a küldetés teljesítését követően.

A SpaceX nem ült a babérjain, és néhány órával később további műholdakat lőttek ki a Falcon 9-cel, így egyetlen hét leforgása alatt közel száz szerkezetet állítottak pályára, ami új rekordnak számít.

Elon Musk Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a csütörtöki első booster visszatérése az erős szelek és áramlatok miatt nehéznek bizonyult, szerencsére azonban sikerrel jártak.

A SpaceX Falcon 9 rakétáját a floridai Cape Canaveral Space Force Station Space Launch Complex 40 platformjáról lőtték ki. A rakéta első boosterét korábban négy másik misszió, mégpedig két Starlink-küldetés, egy GPS III Space Vehicle 03 és egy Turksat 5A misszió alkalmával használták.

Aki lemaradt volna az eseményekről, az a SpaceX hivatalos YouTube-csatornáján bármikor visszanézheti az érdekesebb pillanatokat, hiszen a cég szokásához híven élőben közvetítette a kilövést.