Leszállás közben zuhant le és robbant fel a SpaceX Starship űrhajója (videóval)

not image

A T-800-as

2021. február 2. - 22:23

Csúnya véget ért a SpaceX Starship legutóbbi leszállása, ami a videóban is jól látható. A rakéta gyakorlatilag teljesen megsemmisült.

Az RT is beszámolt a balul sikerült leszállásról és robbanásról, ami a SpaceX prototípusa, a Starship SN9 nevéhez fűződik. A rakéta épp a leszállási protokollt hajtotta végre a leszállópálya felett, amikor valami anomália történhetett.

Texas déli részén hajtották végre az új tesztet, ami katasztrofális véget ért. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt, de az a videón is tisztán kivehető, hogy a rakéta hirtelen egy teljesen más szögbe kerül, és irányíthatatlanná válik.

Ezekben a prototípusokban nem ülnek emberek, többségében automatizáltak. A prototípus mindenfajta gond nélkül érhette el a tervezett 10 kilométeres magasságot, majd ezt követően ereszkedés közben valami probléma történhetett az első szuborbitális tesztrepülés során.

A Starship SN9 nem tudott visszaállni a függőleges helyzetbe, hiába indították be a hajtóművet a protokoll részeként. Az SN9 egy hónapos csúszás után kezdhette meg a tesztelést, és emelkedhetett fel a levegőbe a három Raptor-motor segítségével. Ezt a merész manővert ezelőtt az Starship SN8 csak egyszer próbálta meg – írta az Express.

A tesztcsapat pontosan azt a manővert gyakorolta, amit a Marsra vezető út során fognak megvalósítani. Addig azonban még tökéletesíteniük kell a programot, miután az SN9 megsemmisült, nem sikerült landolnia.

A katasztrofális és költséges leszállás ellenére a SpaceX valószínűleg részben sikeresnek fogja minősíteni a tesztet, miután rengeteg plusz információra, adatra tehettek szert. Minden bizonnyal elegendő adattal fognak rendelkezni ahhoz, hogy kiderítsék, hol hibáztak, és az SN10 már sikeresen abszolválhatja a történelmi manővert.