Eszméletlen részletességű fotón csodálhatjuk meg a SpaceX Starship űrhajóját

not image

Kulcsár Péter

2021. január 31. - 23:47

Amikor a SpaceX hatalmas Starship rakétájára gondolunk, valószínűleg egy távolban felcsillanó fénycsóvára, vagy éppen egy űrbéli szerkezetet vizionálhatunk, azonban a valóság teljesen más.

Az ArsTechnica fotósa, Trevor Mahlmann jóvoltából emberi ésszel szinte felfoghatatlan, 425 megapixeles felbontású fényképeken láthatjuk a Starship minden egyes apró részletét, legyen szó a kábelekről, a hegesztési nyomokról, vagy a kézzel írt üzenetekről.

A fotókat megvásárolhatjuk poszterként, de ingyenesen le is tölthetjük őket, ha esetleg saját magunk szeretnénk belőle valami szépet alkotni a szobánk falára, netalán ajándékként akarjuk bekereteztetni Elon Muskért rajongó ismerősünknek.

A dél-afrikai származású amerikai üzletember egyébként maga is kommentálta a felvételeket, elmondása szerint a Starship még nincs a végső fázisában, így esztétikai szempontból további újítások várhatóak.

A SpaceX jelenleg az SN9-es prototípust teszteli, amellyel a jövőben Föld körüli pályára viheti az űrturistákat és a különböző rakományokat, később pedig a Holdat és a Marsot is megcélozhatják.

Az elmúlt két napban a SpaceX komoly konfliktusba került a Szövetségi Repülési Igazgatósággal (FAA), melyből kifolyólag arra kényszerültek, hogy elodázzák a betervezett tesztrepüléseket.

Mivel a rakéta elődje, az SN8 modell legutóbbi tesztje alkalmával óriási robbanást előidézve megsemmisült, ezért az elkövetkező napokban kilövésre készen álló SN9-hez nagy reményeket fűznek Elon Muskék.