Felrobbant a SpaceX Marsra tervezett rakétája

not image

Kulcsár Péter

2020. december 10. - 10:20

Néhány perccel az indulás után egy óriási robbanást követően darabjaira hullott szét a SpaceX kísérleti Starship rakétája.

Néhány perccel az indulás után egy óriási robbanást követően darabjaira hullott szét a SpaceX kísérleti Starship rakétája.

Az Elon Musk által vezetett amerikai űrkutatási magáncég Starship rakétáját a texasi kilövőállomásról bocsátották ki a világűrbe.

Az 50 méter magas és 9 méter széles szerkezet 12 500 méteres magasságig jutott, azonban hat és fél perccel a kilövést követően, a visszatérési fázis során felrobbant. Az egységből szinte alig maradt valami, lényegében megsemmisült – írta a The Guardian.

A Starshipet arra tervezték, hogy 100 tonnányi rakományt, valamint embereket egyaránt el tudjon szállítani a Marsra. Az eredeti tervek szerint kedden végezték volna el az első próbarepülést, azonban indulás előtt 1,3 másodperccel felfüggesztették a startot, ugyanis hajtómű-meghibásodást észleltek a biztonsági rendszerek.

Bár kudarcba fulladt a korai teszt, korántsem állnak le a SpaceX-nél, hiszen a 2030-as évekre már olyannyira kifinomulttá szeretnék varázsolni a jelenleg még gyerekcipőben járó projektet, hogy biztonságos utazásokat tehetnek a vörös bolygóra, melynek felszínén kialakíthatják az első emberi kolóniákat és űrállomásokat.